beweeg activiteiten voor ouderen met olga commandeur

Kies de activiteiten voor ouderen met dementie

Voor elke behoefte, middels een breed scala aan activiteiten

Een aloud spreekwoord luidt ‘rust roest’. Zo is dat natuurlijk ook voor mensen met dementie in verzorgingshuizen. De senioren in deze verpleeghuizen dienen daarom ook op eenieder zijn niveau en op wat op dat moment nodig is, geprikkeld te worden.

Door een grote diversiteit aan belevingsmodules is de Qwiek.up uitermate geschikt voor een breed scala aan activiteiten voor senioren met dementie. D.m.v. levensgrote projecties op de muur of het plafond, kunnen ouderen helemaal opgaan in bewegende beelden en bijbehorende muziek of omgevingsgeluiden. Van ontspannende tot uitdagende activiteiten, van mee zingen tot mee bewegen, een boswandeling met vogelgeluiden, een bezoek aan een dierentuin en veel meer met de Qwiek.up belevingsmodules.

"Mensen met dementie laten zich niet in een hokje stoppen. Iedereen is anders en iedere persoon heeft een andere behoefte. Dit wisselt ook nog eens gedurende de dag. De kunst als zorgverlener is om deze behoefte te signaleren en op basis daarvan die activiteit aan te bieden die bij de cliënt op dat moment het beste past."

Lekker ontspannende activiteit "in het bos"

Met de standaard meegeleverde modules van de Qwiek.up kunnen senioren van een rustmoment genieten door herkenbare beelden van verschillende Lente & Zomer landschappen. Of zij kunnen een virtuele wandeling maken door het bos waar zij, voor hun gevoel, vroeger actief zijn geweest.

Beweegactiviteiten voor ouderen met dementie

Middels de Fit & Vitaal modules kan de activiteitenbegeleiding gemakkelijk beweeg activiteiten organiseren voor een groep senioren met dementie. Met hulp van Olga Commandeur worden ouderen tot beweging gestimuleerd. Deze zijn in te zetten voor cliënten met diverse vormen van dementie.  Doordat Olga de ouderen instrueert, houdt de zorgverlener meer tijd over voor andere zorgtaken.

Klappen, dansen en meezingen met André Rieu

De André Rieu modules bieden levensechte activiteiten voor de dementerende ouderen. De senioren hebben het gevoel of ze een echt concert bijwonen en kunnen hier actief van genieten door mee te neuriën, klappen, mee te zingen of zelfs te dansen. Het is een ware happening op de afdelingen wanneer André Rieu zijn concerten ten toon spreidt. Senioren die normaliter de hele dag op zoek zijn naar prikkels, kunnen rust vinden gedurende deze activiteit.

Snoezelen bij laag cognitief functioneren

Ouderen in een vergevorderd stadium van dementie, zijn vaak minder of niet bij bewustzijn en begrijpen de omgeving niet meer. De taal wordt niet meer begrepen en zelf praten gaat niet goed meer. Mensen kunnen dan vaak alleen nog maar tinten en contrasten herkennen en beelden niet meer duidelijk herkennen. Er is een laag cognitief functioneren, waarbij de verwerking van beelden nog erg beperkt is.

In deze laatste fase van dementie kan het snoezelen uitkomst bieden. Hiervoor hebben we 4 belevingsmodules ontwikkeld.

Reminiscentie met beelden, muziek en verhalen van vroeger

Reminiscentie is een activiteit waarbij herinneringen bewust worden opgehaald, waardoor oudere cliënten met dementie meer tevredenheid ervaren over hun leven. Hiervoor hebben we verschillende belevingsmodules ontwikkeld waarmee cliënten terug in de tijd worden genomen.

Ook kan gekozen worden om foto's uit het persoonlijk verleden van de cliënt zelf levensgroot te tonen. Het geeft een bijzondere ervaring om je eigen foto's en momenten weer terug te kunnen beleven. Met de familie module kan eenvoudig persoonlijke foto's en video's getoond worden. Meestal helpt de familie hier een handje om deze foto's te verzamelen. Desgewenst kan deze ook op een USB stick gezet worden.

Mocht er nog een speciale vraag liggen voor een belevingsmodule die de Qwiek.up van extra functionaliteiten voorziet kunt u deze vraag altijd naar Qwiek sturen middels het contactformulier of via info@qwiek.eu

Fit & Vitaal Bewegen op muziek