Nachtelijke onrust bij dementerende ouderen

Beleving is. Een goede nacht(rust)

Iedereen weet dat een goede nachtrust belangrijk is. Genoeg kwalitatieve slaap ondersteunt je mentale en fysieke gezondheid, kwaliteit van leven. Je lichaam maakt onder andere nieuwe cellen aan en verwijdert dode cellen. Ook verslappen je spieren in je slaap en worden je hersengolven, hartslag en ademhaling langzamer. Je lichaam herstelt zichzelf. Wanneer je last hebt van een slaapprobleem, mis je dit herstel. Ruim 1 op de 5 Nederlanders kampt met een slaapprobleem en 41 procent wordt daardoor belemmerd in het dagelijks functioneren.

Slaapproblemen 

Er zijn veel verschillende soorten en oorzaken van slaapproblemen. De een heeft last van langdurige slapeloosheid en de ander kampt met bewegingsstoornissen of ademhalingsstoornissen. Ook zijn er mensen bij wie het dag-nacht ritme ontregeld is. Veel slaapproblemen komen voort uit fysieke en emotionele stress. Zo zie je dat slaapproblemen veelvoorkomend zijn bij mensen met een burn-out, depressie of bij mensen met een ziekte waarbij de hersenen worden aangetast, zoals dementie of een verstandelijke beperking.

"Veel slaapproblemen komen voort uit fysieke en emotionele stress."

Zorg verlenen bij nachtelijke onrust

Zorgverleners van mensen met dementie of een verstandelijke beperking zullen bovenstaande dan ook herkennen in de zorg van hun cliënten. Uit onderzoek naar de leefsituatie in verpleeg- en verzorgingshuizen blijkt dat 22% van de bewoners vaak en 24% weleens last heeft van slaapproblemen. Naar benadering zijn dat 53000 bewoners.

Nachtelijke onrust in bed
Op zoek naar een oplossing

Voor de zorgverlener is het vaak erg lastig om te ontdekken waar het slaapprobleem vandaan komt en hoe ze dit aan kunnen pakken. Momenteel wordt er nog bij 24% van de Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuisbewoners slaapmedicatie toegediend. Met de nieuwe Wet ‘Zorg en Dwang’ wil de Nederlandse overheid echter het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen zoals slaapmedicatie gaan verminderen en kijken naar alternatieve oplossingen die aansluiting vinden op het welzijn van de cliënten.

De komende tijd besteden wij bij Qwiek aandacht aan het onderwerp ‘nachtelijke onrust’ en nemen we jullie mee in onze zoektocht naar een oplossing. Blijf ons volgen, want in November 2018 lanceren wij ons nieuwste product.

Bronnen: 

https://www.dwangindezorg.nl/nieuwe-wetgeving/wet-zorg-en-dwang

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/11/een-op-de-vijf-meldt-slaapproblemen

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/leven/57759-waarom-is-slapen-belangrijk.html