Benaderingswijze voor alle 4 de fasen van dementie

Benaderingswijze voor alle 4 de fasen van dementie

Dementie manifesteert zich in 4 verschillende fases.
Iedere dementie fase vraagt om een andere benaderingswijze en mogelijke interventie.
4 fases dementie - de bedreigde ik

1e dementie fase
“de bedreigde ik”

4 fases dementie - de verdwaalde ik

2e dementie fase
“de verdwaalde ik”

4 fases dementie - de verborgen ik

3e dementie fase
“de verborgen ik”

4 fases dementie - de verzonken ik

4e dementie fase
“de verzonken ik”

1e dementie fase “de bedreigde ik”

In de eerste fase, “de bedreigde ik”, is er nog veel behoefte aan bewegen. Hierdoor neemt het onrust gevoel af bij ouderen met dementie. Meehelpen met tuinonderhoud of het meedoen van andere beweegactiviteiten zijn dan bijvoorbeeld passend.

Belangrijk voor de benaderingswijze is dat iemand in de “bedreigde ik” fase zo min mogelijk wordt gecorrigeerd en enkel onopvallend wordt gesteund. Dit omdat juist in deze fase de oudere de dementie vaak het liefst wil verbergen. In deze fase heeft men soms ook last van slaapproblemen ontstaan door malende gedachten, zorgen en besef dat ze zelf merken dat er verandering ontstaat.

De inzet van de Qwiek.snooze kan zowel in de thuisomgeving, als in een zorgomgeving bijdragen slaapkwaliteit. Het rustgevende muziekkussen zorgt voor ontspanning bij slaapproblemen.

2e dementie fase “de verdwaalde ik”

In de fase van de “verdwaalde ik” kan de behoefte om te bewegen er ook zijn, echter is het van belang hier voldoende begeleiding bij te hebben, aangezien mensen in deze fase juist vaak bang zijn om fouten te maken. Stimuleren van begeleid bewegen, middels muziek en enthousiasme van zorgmedewerker of familie zorgt voor positieve stemming en ontspanning.

In de belevingstuin is de Qwiek.melody een baken van herkenning en plezier. Als de bewoners in het bereik komen van de sensor speelt er een herkenbaar muziekje af en stimuleert het tot bewegen en sociale interactie.

3e en 4e fases “de verborgen ik” en “de verzonken ik”

In de fasen van de “verborgen ik” en de “verzonken ik” zijn het voornamelijk passieve activiteiten als zitten, luisteren en genieten en is er vooral behoefte aan rust. Doordat de bewoner in contact is met een andere omgeving activeert men even. Zij openen hun ogen of kijken iets na. Omdat bij de “verzonken ik” fase ogen ook vaker gesloten zijn, biedt bijvoorbeeld het afspelen van hun favoriete muziek nog uitkomst voor een positieve prikkeling.

4 fases dementie - de verzonken ik

Wist u dat? De Qwiek.up wordt inmiddels in meer dan 1 op de 3 huizen succesvol ingezet om juist die mensen waarbij hun wereld heel klein is geworden even een beetje te vergroten met een bijzonder beleving, variërend van herkenbare kerkliederen tot mooie beelden van bossen en landschappen.


Voorbeeld benaderingswijze van Qwiek-belevingen voor de “Verborgen ik & Verzonken ik”

Het is dinsdagochtend 9.00 iedereen wordt langzaam wakker, zo ook mevrouw Claassen (94jr). Redelijk verward en vragend om haar moeder ligt ze in bed. De verzorging is al even langs geweest om de gordijnen een beetje open te doen, zodat ze went aan het licht en hopelijk niet boos wordt als de verzorging haar straks wil komen wassen en aankleden. Want iedere ochtend is het toch een beetje strijd.

Meestal zijn er twee lieve dames met eindeloos geduld nodig om haar voorzichtig te wassen. Want zo oud als mevr. Claassen ook is, ze is zo sterk als een beer en maakt zich boos als haar haar nat wordt of haar handen koud aanvoelen. Maar deze ochtend heeft de verzorging naast de gordijnen open te hebben gedaan ook de Qwiek.up alvast neergezet in de kamer.

Zodra de verzorging binnenkomt zetten ze als eerste de belevingsmodule aan met mooie natuurbeelden op. Prachtige beelden op het plafond met rustige muziek trekken de aandacht van mevrouw. Vervolgens gaan ze, net als iedere dag, voorzichtig met z’n tweeën aan de slag…..Maar wat er dan gebeurd? Verbaasd en een beetje emotioneel geraakt kijken de twee verzorgende elkaar aan. Mevrouw Claasen laat zich rustig wassen en ligt ontspannen in bed. Zonder woorden of “gevecht” kan één van hun twee haar verzorgen en zit ze binnen no time heerlijk ontspannen aangekleed en wel, rechtop in haar stoel.

Op de hoogte blijven van al het Qwiek nieuws?

Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws rondom Qwiek, belevingsgerichte zorg en innovaties? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

De voordelen op een rij:
- Profiteer als eerste van aanbiedingen of promoties
- Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom Qwiek & belevingsgerichte zorg
- Ontvang tips & tricks voor een nog betere implementatie van onze producten
- Altijd de mogelijkheid om je weer uit te schrijven

Klik hier om je in te schrijven