Creëer een vakantiebeleving voor bewoner en zorgverlener

Een vakantiebeleving voor bewoner en zorgverlener.

In juli en augustus gaan veel medewerkers genieten van een welverdiende vakantie en de achterblijvers zetten een tandje bij. Juist in deze periode is het de uitdaging om belevingsgericht te blijven werken. Zowel voor de zorgverlener die tijdsdruk voelt als voor de bewoner die niet meer op vakantie kan, is belevingsgerichte zorg een ideale manier om een negatieve ervaring om te zetten in een positieve beleving.

Hieronder delen wij 4 belevingsgerichte tips vanuit het werkveld om de vakantieperiode voor zorgverlener en bewoners zo leuk mogelijk te maken.

Tip 1: Je eigen vakantiefoto’s delen met bewoners

Door de vakantiefoto’s of dagjes uit van jou en/of van je collega’s op een USB-stick te zetten en deze af te spelen via de Qwiek.up, creëer je een unieke beleving voor de bewoners. Maak foto’s van de omgeving, het strand, het eten op je bord en haal jouw vakantie het zorghuis in, je hoeft zelf nog niet eens op de foto te staan.

Deel deze tip zeker ook met je collega’s. Wellicht is het ook interessant om een oproep via de nieuwsbrief, intranet of familienet voor vakantiefoto’s te plaatsen.

Tip 2: Pas voeding aan in de zomermaanden

Veel zorghuizen passen in de zomermaanden hun voeding aan. Alert zijn op extra drinken en zomerse versnaperingen bij warm weer zijn zeer belangrijk. Regelmatig een ijsje of een fruitcocktail past daar heel goed bij.

Maar juist ook een frietje, pizza of een BBQ past bij het vakantiegevoel. Leuk voor bewoners, medewerkers, familie en vrijwilligers om samen van te genieten.

“In de tuin aan de rand van de vijver hebben we een strand gecreëerd met uitzicht op de duinen. We gaan samen met de bewoners naar ’t strand

Vakantie in het zorghuis

Tip 3: Ga naar buiten met bewoners!

Ga naar buiten met de bewoners die er nog van kunnen genieten, ook zij hebben baat bij de gezonde buitenlucht en het zonnetje. Buiten is het ook mogelijk om een extra beleving te creëren, ga samen de eendjes in de vijver voeren of doe een dansje in de belevingstuin onder de Qwiek.melody.

Helga Mathijssen van Vitalis Peppelrode vertelt over hoe zij vorig jaar een buitenbeleving creëerden tijdens de vakantie: “In de tuin aan de rand van de vijver hebben we een strand gecreëerd met uitzicht op de duinen. We gaan samen met de bewoners naar ’t strand”. Bij aankomst doen we de schoenen en kousen uit en kunnen de bewoners lekker met de voetjes in het zand. Voor de meeste bewoners al direct een feestje van herkenning. Bij heel warm weer staan er badjes klaar om de voeten heerlijk af te koelen. Onder het genot van een ijsje geniet iedereen van de sfeer, de bedrijvigheid van bezoekers die een kijkje komen nemen en spelende kinderen. Verhalen en anekdotes van vroeger worden aan elkaar verteld. Echt samen zijn!"

Let er natuurlijk wel altijd op dat de bewoners goed beschermd worden tegen de zon.

Tip 4: Creëer een vakantiebeleving op de afdeling

Voor de bewoners die niet naar buiten kunnen of willen tijdens de zomerdagen, of tijdens de regenachtige dagen is het ook leuk om een vakantiesfeer op de afdeling te creëren. Met de Qwiek.up is dat heel eenvoudig. Zet bijvoorbeeld de belevingsmodule ‘boswandeling’ op en zet er 2 hometrainers voor. Zo kun je een fietstocht door het bos maken samen met de bewoner. Een zorghuis uit Antwerpen vertelde: “mevrouw wilde nooit op de hometrainer fietsen, maar toen ze het mooie bos zag wilde mevrouw ook graag fietsen. Mevrouw had een ritje van 2 km gemaakt en was erg trots”.

Een ander voorbeeld is om de belevingsmodule ‘Vakantie’ af te spelen met beelden van zomerse vakantiebestemmingen aan zee. Vraag aan de bewoners wie gaat er mee naar de zee? Picknickmand, handdoek, strandbal, wellicht een strandstoel erbij en een klein voetenbadje en je hebt de ultieme beleving voor de bewoners gecreëerd.

Er zijn ook een aantal belevingsmodules voor de Qwiek.up die het vakantiegevoel nog meer kunnen versterken. Naast de vakantiemodule, is het ook mogelijk om op vakantie te gaan in de Oostenrijkse bergen of een dagje uit met de bewoners naar de dierentuin of de Efteling.

Heb jij ook leuke activiteiten die je in de vakantiemaanden met bewoners doet? Wij zijn benieuwd naar jullie verhalen. Deel het met ons via Facebook of stuur een mailtje naar belevingis@qwiek.eu.