Haarden&Kaarsen module voor de Qwiek.up

Creëer een intieme sfeer met de Qwiek.up

Valentijn komt er weer aan op woensdag 14 februari en dat betekent dat weer extra aandacht wordt besteed aan alle verliefde koppels, anonieme liefdes en de goede vriendschappen.
 

Rondom het thema sensualiteit en intimiteit willen wij ook extra aandacht besteden aan deze dag en zorgverleners stimuleren om ook met dit thema aan de slag te gaan.

Daarom geven we hieronder tips om een intieme sfeer in het zorghuis te creëren met de Qwiek.up.

Individueel

Individuele aandacht is ontzettend belangrijk wanneer het gaat om sensualiteit en intimiteit. Heeft u een verliefd koppel in het zorghuis? Of een cliënt waarvan de partner iedere dag nog even langs komt? Biedt ze dan de mogelijkheid om samen intiem te zijn met privacy in het zorghuis.

Misschien heeft u zelfs een cliënt die wel behoefte heeft aan intimiteit, maar geen partner meer heeft. Ook hier kunt u op een laagdrempelige manier een intieme sfeer creëren.

Tip 1
Zorg voor een intieme ruimte met een goed-zittende bank of stoelen en het liefst een egale muur. Een groot bed en een egaal plafond is ook een mogelijkheid wanneer iemand niet meer in staat is tot zitten.

Tip 2
Kleed de ruimte aan met kaarsjes, wanneer veilig kunnen dit echte zijn. Kies anders voor de variant die werkt op batterijen. Zet ook wat bloemen neer en kijk of het licht gedimd kan worden.

 

Tip 3
Inventariseer de behoeften bij de cliënt (en wanneer mogelijk de partner of familie). Zorg dat zoveel mogelijk ongemakken worden vermeden.

  • Wat wil de cliënt drinken en/of eten?
  • Heeft de cliënt behoefte aan muziek?
  • Welke beelden vindt de cliënt prettig? Zijn dit persoonlijke beelden of toch een van de bestaande modules?
  • Wilt de cliënt gezelschap?
  • Heeft de cliënt behoefte aan aanrakingen?

Tip 4
Zet de Qwiek.up in de gewenste positie, zorg ervoor dat de cliënt comfortabel ligt/zit.

Groepsverband

Uiteraard kunt u Valentijnsdag ook op een intieme manier samen vieren met alle cliënten in uw zorghuis. Hierbij gaat het vooral om het samen genieten. Samen de herkenning opzoeken en onderling het gesprek stimuleren. Met een gezamenlijk diner, de Qwiek.up met de haard en kaarsen belevingsmodule op de achtergrond, ondersteund met een zacht muziekje heeft u zo een intieme familiesfeer te pakken.