Dag van de verpleging door Qwiek

Beleving is. De Dag van de Verpleging

Sinds 1964 viert Nederland ieder jaar op 12 mei de Dag van de Verpleging. In deze blog nemen we je mee in een aantal feiten over deze bijzondere dag.

 

De eerste dag van de verpleging

Nederland viert de dag van de verpleging sinds 1964 op 12 mei. Dit is de geboortedag van Florence Nightingale.

‘The lady with the lamp’

Florence Nightingale  (1820 -1910), vanwege haar inzet voor de gewonden tijdens de Krimoorlog in 1856 werd zij ook wel de dame met de lamp genoemd. Overal ter wereld is Florence Nightingale het symbool van het beroep van verpleegkundige. Florence Nightingale kan terecht worden beschouwd als de grondlegster van de moderne verpleegkunde.

Een beter imago voor de verpleging

Na de Tweede Wereldoorlog bestond wereldwijd een tekort aan verpleegkundigen, ook in Nederland. Het instellen van de Dag van de Verpleging had onder andere tot doel te zorgen voor een beter aanzien van verpleging. Op die manier hoopte men zoveel mogelijk nieuwe mensen aan te trekken en werkenden te behouden. Iets wat tot op de dag van vandaag actueel is.

Een officiële vlag

Er bestaat een officiële vlag voor de Dag van de Verpleging. De eerste versie van de vlag is in 1964 ontworpen door medewerkers van het Psychiatrisch Ziekenhuis ‘Brinkgreven’ te Deventer, in het bijzonder de heer J.G. ter Brugge, land- en tuinbouwkundig medewerker. Inmiddels is er een nieuwe versie van de vlag ontwikkeld, die je op 12 mei aan diverse gebouwen binnen de GGZ ziet wapperen

Vlag van de Dag van de Verpleging
Aandacht over de hele wereld

Wat we niet moeten vergeten natuurlijk, is dat er over de hele wereld dezelfde (en misschien nog wel ergere) problematieken zijn binnen de zorg en verpleging. Daarom vieren wij niet alleen in Nederland de Dag van de Verpleging, maar zijn ook landen in de rest van Europa en andere werelddelen actief in het vieren van deze bijzondere dag.

Qwiek en de Dag van de Verpleging

Ook bij Qwiek staan wij natuurlijk op 12 mei stil bij de dagelijkse inzet en zorg van verpleegkundigen en verzorgenden. Zonder jullie zouden wij namelijk niet onze producten kunnen ontwikkelen en naar zo’n hoog kwaliteitsniveau kunnen tillen. Met jullie dagelijkse input, feedback en enthousiasme over Qwiek en de Qwiek producten, worden wij steeds weer geïnspireerd om samen met jullie te blijven werken aan onze missie “een zorghuisbeleving creëren waar je naar uitkijkt”.