De zorginnovatie waar je niet wakker van ligt

Qwiek introduceert slim muziekkussen voor mensen met dementie

Ruim 46% van de bewoners in Nederlandse zorghuizen ligt regelmatig wakker door slaapproblemen. Door een ziekte zoals dementie vallen mensen moeilijk in slaap en is nachtelijk dwalen een veelvoorkomend probleem in de zorghuizen. Qwiek brengt dit jaar een nieuw product op de markt om hier een oplossing voor te bieden: de Qwiek.snooze. De eerste resultaten laten zien dat dit slimme muziekkussen helpt om ontspannen in slaap te vallen en tot rust te komen in bed.

Ondersteuning bij slaapproblemen

Uit de praktijk blijkt dat slaapproblemen veelal worden behandeld met vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals medicatie. Qwiek biedt sinds deze maand een laagdrempelig alternatief om mensen met slaapproblemen te ondersteunen om rustig de nacht te beginnen en de slaap te verbeteren: de Qwiek.snooze, een plat muziekkussen dat onder het hoofdkussen in bed wordt geplaatst. Met één druk op de knop start de muziek. Deze muziek wordt afgespeeld vanaf speciaal samengestelde slaapverwekkende USB muziekmodules. Het stereo geluid klinkt door het kussen heen waardoor de cliënt een geborgen gevoel ervaart en minder snel geneigd is om uit bed te komen. Met behulp van de .snooze App kunnen zorgverleners inzicht in de slaapgegevens krijgen en het product op afstand bedienen.

Muziektherapie als basis

De basis van de Qwiek.snooze komt vanuit de muziektherapie. Hierin hebben de productontwerpers van Qwiek de afgelopen twee jaar nauw samengewerkt met muziektherapeut Annemieke Raven-De Vries. Annemieke ontwikkelde bij haar toenmalige werkgever, Zorgspectrum Het Zand, de “muziekkusseninterventie”, waarbij geïndividualiseerde muziek ingezet wordt om (nachtelijke) onrust tegen te gaan en het inslapen te bevorderen. De muziekkusseninterventie is inmiddels door Vilans erkend als “theoretisch goed onderbouwde interventie” in de langdurige zorg.

“Ik kwam er tijdens het ontwikkelingstraject achter dat er geen goede muziekkussens bestaan voor deze doelgroep. De al bestaande muziekkussens kunnen bijvoorbeeld niet gewassen worden, en daarnaast zijn veel mensen gehecht aan hun eigen kussen. Daarom is de Qwiek.snooze ook geen echt kussen, maar een matje, dat onder het eigen kussen geplaatst wordt. Doordat we nu met de Qwiek.snooze een goed werkend product hebben, zal de interventie veel laagdrempeliger en beter aangeboden kunnen worden”, vertelt Annemieke.

"Doordat we nu met de Qwiek.snooze een goed werkend product hebben, zal de interventie veel laagdrempeliger en beter aangeboden kunnen worden"

- Annemieke Raven, Muziektherapeute

qwiek.snoze workshop

Dr. ir. Mendel Broekhuijsen, Senior Innovation Engineer, tijdens de Qwiek.snooze workshopdagen

Een rustige nacht voor 23 Nederlandse zorghuizen

In januari dit jaar mochten 23 Nederlandse zorghuizen de eerste zogenaamde “innovators edition” exemplaren van de Qwiek.snooze in ontvangst nemen. In totaal werden er 45 exemplaren uitgeleverd door heel Nederland tijdens door Qwiek georganiseerde workshopdagen. “We vinden het ontzettend belangrijk dat onze producten op de juiste wijze geïmplementeerd worden binnen de zorgprocessen. Daarom organiseren wij speciaal voor de eerste klanten een workshopdag en begeleiden wij ze de komende drie maanden met de inzet van de Qwiek.snooze, zodat zowel de cliënten als zorgverleners straks meer rustige nachten gaan beleven. Daarnaast zorgt de feedback van zorgverleners ervoor dat wij de Qwiek.snooze nog beter kunnen maken”, aldus dr. ir. Mendel Broekhuijsen, Senior Innovation Engineer bij Qwiek.

De eerste resultaten: van 8 naar 4 x dwalen

De Qwiek.snooze geeft door middel van de ingebouwde sensoren inzicht in slaapgegevens en onrustige periodes tijdens de nacht. Annemieke zet de Qwiek.snooze in bij de door haar ontwikkelde muziekkusseninterventie en boekt tot nu toe goede resultaten. “We noteren onze bevindingen in slaapdagboeken en vergelijken dit met de slaapgegevens in de .snooze App. We kunnen zo zien of de frequentie van de onrust afneemt. Elk resultaat telt. Zo kan het voor de cliënt al heel fijn zijn om een half uur naar fijne muziek te luisteren, als hij of zij daarvoor altijd angstig of onrustig was. Of wanneer iemand maar vier keer uit bed komt in plaats van acht keer.”

Niet zomaar een muziekkussen

Deze versie van de Qwiek.snooze is het resultaat van een ruim drie jaar durend ontwikkeltraject. Dit traject is mede gesubsidieerd door LimburgMakers. Wij zien dit echter niet als afgelopen, doormiddel van regelmatige software updates zal de Qwiek.snooze steeds blijven vernieuwen en verbeteren. Het Qwiek team werkt dan ook dagelijks aan nieuwe functionaliteiten voor betere inzichten en verbeterd gebruiksgemak. 

Benieuwd of de Qwiek.snooze geschikt is voor jullie zorghuis? Neem dan contact met ons op, onze productspecialisten helpen u graag verder.

Meer informatie aanvragen