Raymond Clement als Qwiek.ambassadeur

Meet the Qwiek.ambassadeurs – Raymond Clement

Maak kennis met Raymond Clement.
Raymond Clement is directeur bij de faculteit gezondheidszorg en sociale studies bij Zuyd Hogeschool in Heerlen. Raymond is één van de personen die al vanaf de start van Qwiek betrokken is. Wij gingen met hem in gesprek.
Hoe ben je met Qwiek in contact gekomen?

Voor mijn tijd bij de Zuyd Hogeschool in het onderwijs, heb ik heel lang gewerkt in het domein van de gezondheidszorg en welzijn. Dit  heb ik gedaan bij Sevagram locatie Plataan. Sevagram is een ouderen zorgorganisatie in Parkstad en het Heuvelland.

Sevagram Plataan is een geriatrisch revalidatiecentrum. We waren daar op zoek naar beweging in letterlijke en figuurlijke zin. Er waren cijfers naar buiten gekomen dat ouderen maar heel weinig per dag bewogen in de verpleeghuizen, dat was maar 5 minuten per dag. Na deze cijfers hadden wij als missie om meer mensen uit te gaan lokken tot beweging.

Wij hadden het idee om dat met technologie te doen en zo kwamen we per toeval de enthousiaste mannen van NOOS design tegen. Toen we onze ideeën deelden, zeiden ze: “maar als je dat zoekt, dat kunnen we wel maken”.

Raymond Clement als Qwiek.ambassadeur

 

Wat is er uit jullie eerste samenwerking voortgekomen?

Het product dat we samen hebben ontwikkeld om het “beweegprobleem” op te lossen is de Qwiek.play. We hebben in eerste instantie veel verschillende modules uitgeprobeerd samen met Zuyd Hogeschool, de Universiteit van Maastricht en Sevagram.

Wat is volgens jou de kracht van Qwiek?

De kracht van Qwiek zie je terug in de ‘eenvoudige ideeën’ die op een technische, maar toegankelijke manier zijn uitgewerkt.

Waar staat Qwiek volgens jou over 10 jaar?

Qwiek over 10 jaar is een begrip in de gezondheidszorg. Zeker op het gebied van technologie en het gebruik van beelden om onrust bij mensen weg te nemen. Zeker na de eerste producten van Qwiek, ben ik ervan overtuigd en heel erg onder de indruk van de gedachte dat je met beeld, geluid en misschien zelfs geur onrust bij mensen weg kunt nemen. Qwiek is perfect in staat om dat in de nabije toekomst te bereiken.

Wat is jouw mooiste herinnering aan de samenwerking met Qwiek?

Mijn mooiste herinnering aan Qwiek is de constante verbazing. Voortdurende verbazing van hetgeen dat er in de zorg gebeurd. De enorme afstand die ervaren werd tussen jonge mensen opgegroeid met techniek, die het zo eenvoudig vonden om het te gebruiken ten opzichte van een groot domein waar warme zorg verleend wordt, maar waar het gevoel voor techniek nog ver weg was. Maar juist die nieuwsgierigheid en verbazing brengen mooie oplossingen, niet betweterigheid, maar verbazing.