ouderen-bewegen-samen-met-olga-commandeur

Ouderen bewegen samen met Olga Commandeur.

Qwiek.up helpt ze daarbij

Om ook mensen met dementie deze te stimuleren lekker te gaan bewegen, delen wij graag de 6 beste bewegingstips van Olga Commandeur met jullie in dit blog. Wil je direct aan de slag? De belevingsmodule “Bewegen met Olga” is speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie. Door de begeleiding van vitaliteitscoach en (olympisch) atlete Olga Commandeur worden cliënten geactiveerd tot meer beweging en zijn alle oefeningen op eigen niveau te volgen.

Ontdek de 6 beste bewegingsactiviteiten voor ouderen met dementie

Direct naar de bewegingsmodule met Olga 

Veel passiviteit bij ouderen met dementie

Wie gezond oud wil worden, moet in beweging komen en in beweging blijven. Helaas is dit niet altijd even makkelijk wanneer je te maken krijgt met de beperkingen van het ouderdom. Prof. Dr. Erik Scherder ziet in het zorghuis veel passiviteit bij ouderen met dementie. Uit onderzoek¹ blijkt dat 90% van de bewoners met een leeftijd van gemiddeld 83 jaar, vrijwel niet beweegt. Terwijl bewegen, zoals we allemaal weten, vele gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. 

Bewegen positief voor vernieuwen van cellen

De mens is gemaakt om te bewegen. Zodra de baby in de baarmoeder maar kan, begint hij al met bewegen. Juist door te bewegen, kunnen het lichaam en de hersenen zich goed ontwikkelen. Alle processen worden zo goed op elkaar afgestemd.

De cellen in je lichaam vernieuwen zich constant. Dat gaat je hele leven door, zelfs tot op hoge Leeftijd. Alhoewel het vernieuwen dan wel iets trager gaat dan wanneer je jong bent. Door zelf te bewegen en een goede eiwitrijke voeding te gebruiken, kun je hier een positieve invloed op uitoefenen, die effect heeft op je spieren, botten, hart en bloedvaten, organen en hersenen.

Bewegen gezond voor ouderen met dementie

Doordat de hersenactiviteit gestimuleerd wordt, heeft dit juist in de gebieden die belangrijk zijn voor het geheugen, het onderscheiden van hoofd- en bijzaken en het nemen van initiatief invloed. U zult dus zien dat mensen met dementie na het bewegen vaak meer begrijpen en zelfstandig kunnen uitvoeren dan voor het bewegen. Stilzitten leidt tot achteruitgang, dat is al langer bekend. Ons lichaam past zich heel snel aan, aan de mate van beweging.
 


De beste bewegingsactiviteiten voor mensen met dementie

We vroegen aan Olga wat nu de beste activiteiten om meer te bewegen zijn die je aan kunt bieden aan mensen met dementie. De 6 tips van Olga zijn:

Tip 1. Gebruik de dagelijkse activiteiten (ADL)

Op het moment dat een persoon te maken krijgt met dementie en afhankelijk wordt van de zorg van anderen, ontstaat er vaak initiatiefloosheid en faalangst. Dit ontstaat niet alleen doordat ze door hun dementie niet meer weten wat ze in een bepaalde taak moeten doen, maar vaak ook omdat de omgeving het niet veilig genoeg vind om ze de taken nog uit te laten voeren.

Toch is het belangrijk om dit te blijven stimuleren, want simpele dingen zoals zelf de voeten op de beensteunen van de rolstoel zetten, haren kammen, tanden poetsen, inschenken van koffie, het dekken van de tafel, of het meehelpen bij het bereiden van de maaltijd, zijn een groot onderdeel van de dagelijkse beweging.

Tip 2. Doe oefeningen die botten en spieren versterken

Ook op oudere leeftijd is het belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van je spieren en botten.  Dit kan heel eenvoudig door de juiste oefeningen te doen. Klappen in de handen is bijvoorbeeld al een hele goede oefening om je botten én spieren te versterken.

Tip 3. Verleiden om te bewegen met een doel

Een boodschap doen, een hobby uitoefenen, wandelen om de eendjes te voeren en werken in de tuin zijn vaak prima manieren om iemand tot beweging te verleiden.

Tip 4. Mensen met dementie reageren op sfeer

Mensen met dementie gaan steeds meer op hun intuïtie en gevoel doen, daarom is de sfeer rond actief zijn en bewegen extra belangrijk. Zodra men het gevoel heeft dat er iets moet, zal sneller weerstand ontstaan. Bewaking van de sfeer is dan ook extra belangrijk om iemand met dementie in beweging te krijgen. Gebruik bijvoorbeeld veel humor, gezelligheid en muziek.

Tip 5. Non-verbale communicatie helpt bij dementie

Als je vraagt aan iemand om te gaan wandelen of om de aardappelen te schillen, zal die vaak nee zeggen. Als je een arm uitsteekt zodat iemand aan kan haken, of een mandje met aardappels en een mesje klaarzet, zullen veel mensen met dementie wel actief worden.

Tip 6. Zien bewegen, doet bewegen

Laat de persoon met dementie zich conformeren met iemand die ook beweegt. Dit kan een fysiotherapeut zijn of iemand die bewegingsles geeft, maar ook kijken naar andere personen die bewegen, kan activerend werken. Dit is mogelijk door te bewegen in de groep, maar ook door bijvoorbeeld een DVD af te spelen waarop bewogen wordt.


Uw cliënten Fit & Vitaal met Qwiek en Olga Commandeur

 

Cliënten activeren met "Bewegen met Olga"

Bovenstaande tips van Olga geven natuurlijk al vele handvaten om de beweging van jullie cliënten te bevorderen. Bij Qwiek begrijpen wij dat dat niet altijd even makkelijk is voor jou als zorgverlener, dus hebben wij de tips van Olga verwerkt in de Qwiek.up belevingsmodule: ‘Fit & Vitaal met Olga’. Op deze belevingsmodule doet Olga Commandeur samen met Bob en Victorine de leukste oefeningen voor om de cliënten te activeren tot beweging.

Sommigen van jullie zijn natuurlijk welbekend met de eerdere belevingsmodules met het thema Fit & Vitaal. In deze nieuwe belevingsmodule hebben we al jullie feedback meegenomen en zijn de oefeningen nog meer geoptimaliseerd voor de doelgroep.

De tips van Olga toegepast

De oefeningen worden uitgevoerd op een rustig tempo, zonder dat de nadruk op het ritme van de muziek ligt, zodat de oefeningen voor iedere cliënt op eigen niveau te volgen zijn. De 6 tips van Olga zijn in de oefeningen meegenomen, zo wordt er soms gebruik gemaakt van attributen, zoals een shawltje en andere keren refereert Olga naar herkenbare activiteiten zoals ‘Appeltjes plukken uit de boom’.

Ook bedlegerige cliënten worden geactiveerd!

De belevingsmodule ‘Fit en Vitaal met Olga’ bestaat uit een vijftal variaties. De eerste 4 variaties zijn oefeningen zittend op de stoel. De vijfde variatie is een special, namelijk bewegen op bed. Deze 5e variatie bevat een aantal oefeningen om ook mensen die bedlegerig zijn te activeren tot beweging. De oefeningen worden door Olga en Victorine voorgedaan terwijl ze zelf op bed liggen waardoor de cliënt die ook op bed ligt zich beter kan conformeren, want zien bewegen, doet bewegen (zelfs op bed).

Ga naar de belevingsmodule 
 

Bewegen met Olga