Een belevingsmodule voor de Qwiek.up maken met oude foto's

Zo kan reminiscentie in de ouderenzorg worden toegepast

Oude foto’ s van auto’s, schepen, reclameborden, het huishouden, klederdracht enz. zijn zeer geliefd bij de ouderen doelgroep. Ze bieden vaak veel herkenning en roepen daarmee een gevoel van geborgenheid op. Daarom zijn foto’s van vroeger een mooie tool om jouw bewoners beter te leren kennen en een ideale manier om de reminiscentietheorie in de praktijk toe te passen. 

Foto’s van vroeger als tool om uw cliënt beter te leren kennen

Reminiscentie is een onderdeel van belevingsgerichte zorg en bestaat uit interventies om herinneringen op te halen en te presenteren. Dit wordt met name ingezet om onrust bij de cliënt weg te nemen en interactie te stimuleren.

Om de reminiscentietheorie toe te kunnen passen, moet je jouw bewoner natuurlijk wel kennen. Soms is er een nauw betrokken familielid die je hierbij kan helpen en waarmee je samen een levensboek kunt ontwikkelen. Je kunt dan de foto’s op de USB-stick van de Qwiek.up aanpassen op de interesses van de bewoner.

Interesses achterhalen met foto's van vroeger

In veel gevallen is het echter niet zo gemakkelijk te achterhalen waar de interesses van de bewoners liggen. Door aan de bewoner diverse oude foto’s te tonen, kun je het gesprek aangaan en erachter komen waar de interesses liggen. Let hierbij wel erop dat de vragen duidelijk zijn en niet voor verwarring zorgen bij de bewoner. Wanneer bijvoorbeeld een foto van vroeger wordt gebruikt als ondersteuning voor een gesprek is het belangrijk om niet naar kennis te vragen. Neem bijvoorbeeld een foto van het koningshuis van toen. Wanneer je vraagt of een persoon nog weet wie dat zijn kun je iemand in verlegenheid brengen aangezien het kan zijn dat ze dit niet weten. Je kunt beter vragen wat ze van de foto vinden, zoals de kleding die iemand aanheeft, de sieraden die ze om hebben of de omgeving waarin ze staan.

Toepassing van reminiscentie met de belevingsmodules van de Qwiek.up

Met diverse standaard belevingsmodules van de Qwiek.up is het ook mogelijk om reminiscentie toe te passen. Dit kan natuurlijk heel eenvoudig met de belevingsmodule ‘Ambachten’ waar diverse oude ambachten in beeld worden gebracht, maar ook belevingsmodules zoals ‘Boswandeling’ of ‘Boerderijleven’ kunnen herinneringen oproepen. De belevingsmodules worden namelijk op een abstracte wijze opgezet, zodat de cliënt persoonlijke associaties en herinneringen bij de inhoud van de modules kan beleven.

Een eigen belevingsmodule met foto’s van vroeger voor de Qwiek.up

Het is nog leuker wanneer herinneringen volledig persoonlijk zijn gemaakt. Dit kan door zelf een USB-stick te vullen met oude foto’s van de bewoner zelf, maar het is ook hartstikke leuk om dit te doen op basis van thema’s die de bewoner interessant vindt. Hoe je een persoonlijke module maakt staat hier allemaal uitgelegd.

Foto's van vroeger gebruiken om reminiscentie toe te passen met de Qwiek.up

 

Hieronder hebben wij een aantal linkjes gezet naar foto’s van verschillende thema’s en interessante onderwerpen.

Nostalgie van vroeger. Herkenbare voorwerpen, auto’s, spelletjes etc.:

http://fotos.serc.nl/bijzonder/nostalgie-van-vroeger/

Oude automerken:

http://fotos.serc.nl/bijzonder/oude-automerken/

Scheepvaart:

http://fotos.serc.nl/bijzonder/scheepvaart/

Treinen:

http://fotos.serc.nl/bijzonder/treinen/

Reclame van vroeger – oude posters van producten, verkiezingen etc.:

http://fotos.serc.nl/bijzonder/reclame-van-vroeger/

Klederdracht – uit diverse streken:

http://fotos.serc.nl/bijzonder/klederdracht/

Koningshuis:

De meeste foto’s van het koningshuis zijn niet rechtenvrij, daarom hebben wij een aantal van deze foto’s voor u bij elkaar gezet tegen een kleine vergoeding.

https://qwiek.eu/webshop/koningshuis/