Kijken naar een projectie van de Qwiek.up kerstmodule

Tips & Tricks voor tijdens de feestdagen in het zorghuis

Voor jouw bewoners of familieleden in het zorghuis kunnen de feestdagen verwarrende en stressvolle situaties opleveren. Hoe hou je het prettig voor ze en de mensen om hun heen?

 

Tip 1. Vermijd drukte, maar maak het op een passende manier sfeervol
De Feestdagen staan in het teken van tradities en zorgen altijd voor een fijne sfeer. Maak de feestdagen op een prettige en laagdrempelige manier sfeervol door kleine dingetjes toe te voegen die voor iedereen herkenbaar zijn.
Bij Sinterklaas horen banketstaven en marsepein, Bij Kerst hoort een kerstboom, chocoladekransjes en warme chocolademelk. Op deze manier zorg je ervoor dat het voor iedereen in het zorghuis prettig blijft.

Tip 2. Plan activiteiten in rondom het thema
Door activiteiten in te plannen, die te maken hebben met het thema van de feestdag, kun je toch nog het afgeven van de prikkels reguleren. Op deze manier blijft het gedurende de dag rustig, maar kun je op vooraf bepaalde uren extra bezig zijn met het “vieren” van de feestdag. Een kerstdiner, een dobbelspel, samen cadeautjes uitpakken of een uurtje naar de feestdag belevingsmodules van de Qwiek.up kijken.

Tip 3. Zingen is soms fijner dan praten
Samen zingen lukt vaak beter dan samen een gesprek voeren. Het zingen van aloude liedjes kan veel plezier en herkenning geven en geeft tevens een warm gevoel tijdens deze fijne dagen. Met de Qwiek.up sinterklaas en kerst belevingsmodules heb je de mogelijkheid om met herkenbare liedjes en ondersteunende beelden mee te zingen.

Tip 4. Breng familie samen
Bij de feestdagen hoort samenzijn en daarom adviseren wij om familie samen te brengen, maak het echter niet te druk. Geeft het samenzijn met de hele familie te veel prikkels? Zorg er dan voor dat een familielid een eigen belevingsmodule maakt met foto’s (en eventueel muziek) van de familie, op deze manier bestaat er de mogelijkheid voor de bewoner om toch nog met de gehele familie samen de feestdagen te vieren.