< terug naar het verhalen overzicht

Advies over zorginterventies bij probleemgedrag.

In de zorg met. Jantine


In de blogs van ‘in de zorg met’ lees je de bijzondere verhalen die wij bij Qwiek dagelijks uit de zorg te horen krijgen. In ieder blog vertelt een zorgmedewerker een inspirerend verhaal over zijn of haar functie en hoe de inzet van de Qwiek producten daarbij kunnen ondersteunen.

In dit blog gaan we in de zorg met Jantine. Jantine geniet van het variërende werk dat zij als Sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV’er) mag uitoefenen. Ze vind het mooi om adviezen te schrijven en het uiteindelijke resultaat hiervan bij de cliënten terug te zien.

Preventief werk bij probleemgedrag

In mijn functie ben ik een spin in het web voor een zorgorganisatie. Als Sociaal psychiatrisch verpleegkundige werk je niet op de directe werkvloer, maar als behandelaar bij specifieke cliënten op diverse locaties van de zorgorganisatie. Ik kom meestal pas in zicht wanneer een cliënt probleemgedrag vertoont en de zorg niet meer weet hoe daarin te handelen, maar probeer hierin ook preventief werk te verrichten.

Zorgverleners die met herhaaldelijk probleemgedrag te maken krijgen, komen vaak in een kokervisie. Niets werkt dan meer om het probleemgedrag te laten afnemen. Iets dat dan vaak vergeten wordt, is dat interactie met de omgeving van de cliënt (bijv. zorgpersoneel, medebewoners en mantelzorgers) ook een enorme weerslag heeft op het gedrag van de cliënt en probleemgedrag kan triggeren.

Hulpmiddelen in een omgangsadvies of signaleringsplan

Mijn taak is dan om alle facetten die van invloed kunnen zijn op het gedrag mee te nemen; omgevingsfactoren, het ziektebeeld, familie en de zorg. Dit doe ik veelal door gesprekken aan te gaan en goed te observeren. Ik creëer een breed beeld van de cliënt en maak vervolgens een plan op maat.

In dit plan worden adviezen gegeven over hoe om te gaan met het gedrag, hierin worden alle betrokken partijen meegenomen. Dit kan door middel van de inzet van een omgangsadvies of signaleringsplan. Daarnaast neem ik altijd mee welke hulpmiddelen een team kan inzetten.

"Er is niets zo mooi als het resultaat en effect zien van jouw interventies en adviezen"

Jantine bekijkt samen met cliënt het concert van André Rieu

Inzet Qwiek.up bij onderprikkeling & tijdens de ADL zorg

Wanneer ik het advies geef tot inzet van de Qwiek.up, dan heb ik echt vooraf gekeken naar het levensverhaal van de cliënt. Op basis hiervan maak ik samen met de zorgmedewerkers de keuze voor de belevingsmodule die zij kunnen inzetten. Erg belangrijk hierin is dat je kiest voor een belevingsmodule die een positieve stimulans geeft en rekening houdt met of je iemand wilt activeren of rustgevende prikkels wilt geven.

Nachtelijke onrust, onderprikkeling en de ADL zorg momenten zijn de meest voorkomende situaties waarin ik het advies geef om de Qwiek.up in te zetten. Bij zowel nachtelijke onrust als onderprikkeling is de Qwiek.up een middel dat veiligheid of nabijheid kan bieden, zonder dat er constant personeel bij hoeft te zijn. 

De juiste belevingsmodule geeft echte ontspanning

De grootste resultaten zie ik echter tijdens de zorgmomenten. Wanneer een cliënt pakgedrag vertoont of agressief wordt, als teken dat hij de zorg niet prettig vindt, wordt het lastig voor de zorgverlener om de zorg goed uit te voeren. Wanneer je dan de juiste belevingsmodule opzet, dan zie je de cliënt én de zorgverlener echt ontspannen. Dat is dan voor mij echt een mooi moment, want er is niets zo mooi als het resultaat en effect zien van jouw interventies en adviezen.

Tip van Jantine: samen beelden kijken schept een band
Ik zie vaak dat de Qwiek.up mooie reacties geeft voor mantelzorgers. Het enige dat je als mantelzorger hoeft te doen is samen naar de beelden kijken, dit kan echt een band scheppen. Wanneer familie op bezoek komt, zet hem dan als zorgverlener niet uit, maar geef juist aan dat het een uniek middel is om contact te maken met jouw naaste.
Dit verhaal maakt deel uit van de in de zorg met campagne van Qwiek.

Klik hier om alle verhalen te lezen