< terug naar het verhalen overzicht

Belevingsgerichte zorg bij onbegrepen gedrag.

In de zorg met. Katja


In de blogs van ‘in de zorg met’ lees je de bijzondere verhalen die wij bij Qwiek dagelijks uit de zorg te horen krijgen. In ieder blog vertelt een zorgmedewerker een inspirerend verhaal over zijn of haar functie en hoe de inzet van de Qwiek producten daarbij kunnen ondersteunen.

In dit blog gaan we in de zorg met Katja. Katja werkt als manager intensieve zorg bij mensen met dementie. De Qwiek.up wordt door Katja succesvol ingezet en geïmplementeerd binnen de organisatie als hulpmiddel bij onbegrepen gedrag.

 

Onbegrepen gedrag bij verschillende fases van dementie

Oprechte, persoonlijke aandacht voor de cliënt, diens familie, achtergrond, behoeften en vragen, dat is voor mij een essentieel onderdeel van het bieden van de juiste zorg.

De afgelopen jaren heb ik mij gespecialiseerd in onbegrepen gedrag dat voortkomt uit een vorm van dementie. Mensen met onbegrepen gedrag worden boos, zijn verdrietig, vertonen tekenen van onmacht of hebben bewegingsdrang. Het is daarbij niet altijd duidelijk waardoor deze emoties ontstaan. Hierdoor worden cliënten niet begrepen.

Wij hebben de afgelopen jaren een omslag gemaakt in onze denk- en werkwijze. Waar vroeger de cliënten nog meedraaiden in de flow van het zorgteam en de locatie, hebben wij de rollen nu omgedraaid en staat de zorg juist in het teken van het ritme van de cliënt.

Daling onbegrepen gedrag door belevingsgerichte zorg

Het creëren van een beleving speelt hierin een centrale rol. Beleving die zorgt voor bijvoorbeeld troost, rust of zelfs blijdschap. Door goed te observeren, komen we erachter waarom de cliënt bepaald gedrag vertoond en kunnen we hier praktisch op inspelen. Soms helpt het als we het licht in de eigen kamer dimmen, muziek aanzetten of de gemeenschappelijke ruimte gezelliger maken. Of door iemand gezelschap te houden of samen een activiteit te doen.

"Door deze andere benaderingswijze en het gebruik van technologieën zoals de Qwiek.up, zien we een daling van bijna 60% bij de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen."

Bewoner in rolstoel wordt verzorgd met de Qwiek.up ter afleiding

Qwiek.up onderdeel van het zorgleefplan

De Qwiek.up wordt regelmatig ingezet voor onze cliënten die onbegrepen gedrag vertonen. De Qwiek.up helpt om een bepaalde sfeer neer te zetten. Voor bedlegerige cliënten is dit een ideaal hulpmiddel. Door projecties op het plafond, kunnen mensen genieten van oude foto’s, mooie muziek of rustgevende beelden.

Sommige cliënten wanen zich door de projecties van de Qwiek.up weer even buiten; wandelend door de natuur. Daardoor zie je ze echt ontspannen. Wij hebben de Qwiek.up zelfs onderdeel gemaakt van enkele zorgleefplannen voor cliënten met onbegrepen gedrag. Wij hebben belevingsgerichte zorg echt tot een speerpunt gemaakt binnen de organisatie. 

Resultaat: Vermindering vrijheidsbeperkende maatregelen & medicatie

Hierdoor is het onbegrepen gedrag bij cliënten sterk verminderd. We hebben hiervoor onder andere geïnvesteerd in scholingen. Ook hebben we studenten ingezet voor welzijnsactiviteiten. Door deze andere benaderingswijze en het gebruik van technologieën zoals de Qwiek.up, zien we een daling van bijna 60% bij de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen.

Zo is dus ook de inzet van psychofarmaca (rustgevende medicatie), in hetzelfde tijdsbestek sterk teruggelopen.

Dit verhaal maakt deel uit van de in de zorg met campagne van Qwiek.

Klik hier om alle verhalen te lezen