< terug naar het verhalen overzicht

De meerwaarde van zorgtechnologie.

In de zorg met. Annette


In de blogs van ‘in de zorg met’ lees je de bijzondere verhalen die wij bij Qwiek dagelijks uit de zorg te horen krijgen. In ieder blog vertelt een zorgmedewerker een inspirerend verhaal over zijn of haar functie en hoe de inzet van de Qwiek producten daarbij kunnen ondersteunen.

In dit blog gaan we in de zorg met Annette. Annette is teamleider dagverzorging en activiteitenbegeleiding op de psychogeriatrische (PG) afdelingen van 2 locaties van Proteion. Ze vindt het leuk en belangrijk om in de zomer ook zelf haar handen uit de mouwen te steken in de zorg.

 

Annette Verheijen

Teamleider dagverzorging en activiteitenbegeleiding, Proteion,
Zorgcentrum St. Jozef & Zorgcentrum Sterrebosch 

Qwiek.up Ouderenzorg

Inzet van zorgtechnologie binnen het verzorgingshuis

Als teamleider voor 2 zorglocaties is het van belang dat alles op de achtergrond goed geregeld wordt. Ik ben het aanspreekpunt voor zowel familie als zorgpersoneel. In de zomer vind ik het leuk om af en toe zelf bij te mogen springen in de zorg. Dat is ontzettend belangrijk voor de betrokkenheid van alle partijen. Om deze betrokkenheid te vergroten, organiseer ik diverse werkgroepen. Zo hebben we ook een werkgroep Innovatie vanuit Waardigheid en Trots opgezet.

Onze grootste uitdaging is zorgen dat onze bewoners tevreden zijn en hun familieleden en onze eigen medewerkers natuurlijk ook. We kunnen niet 24 uur per dag naast een bewoner staan. We lopen wel bij iemand binnen of zorgen voor activiteiten in de woonkamer. Maar als ik terugdenk aan hoe het voor mijn eigen ouders was in deze levensfase, dan is de zorg nu echt veel beter geregeld. Inzet van zorgtechnologie speelt daar beslist een rol in.

"De kapper heeft zo recent zonder problemen zijn haren kunnen knippen. Iets wat voorheen niet lukte. Iets ogenschijnlijk kleins, maar met groot effect en betekenis voor ons."

Inzet van de Qwiek.up in groepsverband en individueel

We gebruikten de Qwiek.up in eerste instantie op de gesloten afdeling om een optreden van André Rieu in kerstsfeer te tonen. Maar je kunt er veel meer mee doen, niet alleen op de groep, maar ook voor individuele bewoners. We zagen een bedlegerige bewoner bijvoorbeeld heel blij worden van beelden van een dierentuin.

Rust en tevredenheid bij bewoners door de Qwiek.up

De voornaamste winst van de inzet van de Qwiek.up voor ons als medewerkers, is dat het rustige en tevreden bewoners oplevert. Onrust hoort bij het ziektebeeld van bewoners. Als iemand zich goed voelt, zie je dat terug in rust. En dat is wat we iedere dag willen voor onze bewoners, een goed gevoel, een fijne dag.

Opstandigheid en onrust tijdens de ADL zorg verdwenen

Een mooi voorbeeld daarvan is de inzet bij een bewoner die erg onrustig was en bij wie niets hielp om dit te veranderen, ook niet na begeleidingsstijlen door de psycholoog. Hij bleef erg opstandig tijdens de verzorging. Toen we besloten de Qwiek.up in te zetten, veranderde dit heel snel. We doen dit in de ochtend bij het geven van de medicatie, voor het ontbijt en bij de verzorging. Hij kijkt aandachtig naar de beelden en neuriet mee met de muziek. De kapper heeft zo recent zonder problemen zijn haren kunnen knippen. Iets wat voorheen niet lukte. Iets ogenschijnlijk kleins, maar met groot effect en betekenis voor ons. We hadden niet verwacht dat het zo'n succes zou worden, maar inmiddels kunnen we de Qwiek.up al echt niet meer missen. We hebben vervolgens snel een tweede Qwiek.up gekocht, om er op beide locaties één beschikbaar te hebben.

Tip van Annette: Onrust wegnemen door foto's en muziek van vroeger

Speel via de Qwiek.up beelden van vroeger af om familieleden erbij te betrekken. Bewoners worden rustig van de beelden en de muziek. Je merkt hoe fijn bewoners dit vinden, ze genieten er samen zichtbaar van, ook in de terminale zorg. Je ziet de glimlach op iemands gezicht.
Dit verhaal maakt deel uit van de in de zorg met campagne van Qwiek.

Klik hier om alle verhalen te lezen