Zorg ondersteunende producten voor verstandelijk gehandicapten.

Verhogen van het welzijn van cliënten is een veel besproken thema binnen de gehandicaptenzorg.

Welzijn is een gevoel van welbevinden, het gevoel dat het zowel lichamelijk als geestelijk en sociaal goed gaat met een persoon. Voor personen met een (verstandelijke) beperking, kan dit gevoel van welbevinden verminderd zijn. Dit kan zich in sommige gevallen uiten in vormen van moeilijk verstaanbaar gedrag zoals verveling en agressie.

Belevingsgerichte zorg biedt de mogelijkheid om moeilijk verstaanbaar gedrag te verminderen en het welzijn van cliënten te verhogen. Zorg ondersteunende producten, zoals de Qwiek.up en de Qwiek.melody zijn speciaal ontwikkeld voor de toepassing van belevingsgerichte zorg.

De Qwiek.up ondersteunt hierin doordat het een mobiel in te zetten product is, die het mogelijk maakt om in iedere ruimte van het zorghuis te snoezelen. Door middel van projecties van beelden op de muur en het plafond, ondersteund met rustgevende muziek, wordt de omgeving aangepast. Dit kan zorgen voor afleiding en de cliënt meenemen in zijn eigen belevingswereld.

De Qwiek.melody geeft een muzikale prikkel en ondersteunt de zorg daarmee om cliënten af te leiden en in beweging te krijgen. Daarnaast brengt het ook sfeer in het zorghuis.

Beide producten bieden de mogelijkheid tot het bevorderen van interactie en communicatie met de cliënt. Niet alleen tussen zorgverleners en cliënt, maar ook tussen cliënt en familie. Hierdoor draagt het bij aan de verhoging van familieparticipatie.

Beleving met de Qwiek.up

Belevingsgerichte zorg.

Belevingsgerichte zorg wordt afgestemd op de individuele behoefte van de cliënt, verbetert de sociale contacten en laat moeilijk verstaanbaar gedrag afnemen. Door middel van de juiste bejegening en benadering, al dan niet in combinatie met technologie, kunnen we middels belevingsgerichte zorg de kwaliteit van leven van de cliënt bevorderen.

De Qwiek producten bieden de mogelijkheid om belevingen af te stemmen op de persoonlijke behoeften en wensen van de bewoner en dragen op deze manier bij aan belevingsgerichte zorg.

Op deze manier helpt Qwiek bij veel voorkomende problemen in de dagelijkse zorg en ondersteunt de zorgverlener gedurende de dag op de momenten die daarom vragen.

Als de Qwiek.up de bubbels projecteert, dan kunnen we naast het waterbed een bellenblaasmachine plaatsen om de bellen op het plafond van de Qwiek.up meer kracht bij te zetten.  Door de projectie aan te vullen met deze middelen wordt het een  3-D ervaring.  

Nancy Lamers-Janssen - Dichterbij Velp

De Qwiek.up is een zeer effectief middel om cliënten rust, ontspanning, beleving en fijne tijdsbesteding te bieden. Het verhoogt het gewenste gedrag en verlaagt het ongewenst gedrag. 

Ruud Kavelaar - Lunet zorg

Experts.

Een deel van onze cliënten met een verstandelijke beperking heeft soms moeite om de wereld om hen heen te begrijpen, wat zich uit in onrust of hen in hun schuld doet kruipen. Met hulpmiddelen halen we deze groep daaruit. De onrust verdwijnt, waardoor deze mensen ook beter in staat zijn contact te maken met anderen. Er zijn verschillende innovaties die de zorg ondersteunen. Het snoezelen bestond al. Hierbij komen mensen met een verstandelijke beperking tot rust met rustgevend licht, muziek en bijvoorbeeld lampen met bubbels. Tegenwoordig kan dit echter ook in de eigen kamer, in plaats van dat ze naar een ruimte moeten. Dit sluit nog meer aan op hun belevingswereld.

Johan Elbers – beleidsadviseur van zorginstelling ’s Heeren Loo

Bron: Innovaties in de zorg – technologischeontwikkeling.nl

Johan Elbers