< terug naar het verhalen overzicht

Geluksmomenten bij dementie.

In de zorg met. Helga


In de blogs van ‘in de zorg met’ lees je de bijzondere verhalen die wij bij Qwiek dagelijks uit de zorg te horen krijgen. In ieder blog vertelt een zorgmedewerker een inspirerend verhaal over zijn of haar functie en hoe de inzet van de Qwiek producten daarbij kunnen ondersteunen.

In dit blog gaan we in de zorg met Helga. Helga heeft als zorg- en welzijnsmedewerker een dankbare functie, waarin ze dagelijks voor (kleine) geluksmomenten mag zorgen bij mensen met dementie.

 

Behoeftes & oplossingen bij onbegrepen gedrag

“Ik zou in Helga’s schoenen willen staan”, dat is wat ik op Linkedin over mezelf las. Dit was naar aanleiding van een artikel dat in 2018 in de New york Times was gepubliceerd over de ‘Welzijnszorg bij dementie’ in Nederland. In dit artikel stond beschreven wat ik dagelijks mag doen op mijn werk.

Dagelijks mag ik samen met mijn collega’s zorgen voor geluksmomenten bij ouderen met de ziekte dementie. Door steeds te blijven kijken naar de wensen en behoeftes van onze bewoners, slagen wij daar gelukkig heel vaak in.

Natuurlijk komen wij ook situaties tegen waarin het even niet lukt, dat een bewoner gedrag vertoont dat voor ons moeilijk te begrijpen is. Door samen met een arts, psycholoog, familie en collega’s hierover te brainstormen, komen we vaak met veel creatieve ideeën en mogelijkheden die een oplossing kunnen bieden voor het onbegrepen gedrag.

Onbegrepen gedrag cliënt begrijpen

Uiteindelijk blijft het natuurlijk altijd proberen, soms duurt het dan ook iets langer voordat we effect zien. Een andere keer blijft het gewenste effect uit, dit maakt mij dan wel eens verdrietig. Je wilt zo graag het gedrag leren begrijpen en er echt voor iemand zijn. Door steeds weer op een andere manier naar de situatie te kijken, te blijven analyseren, uitproberen, aanpassen en evalueren blijf je zoeken naar een oplossing die werkt. Zo kun je weer dat beetje extra geven, waardoor de zorg soepel verloopt en cliënten ontspannen.

"Door samen naar buiten te gaan, creëer je al een hele andere beleving. Geuren en kleuren van de bloemen en de frisse wind door de haren, maken een glimlach op het gezicht van onze bewoners al snel mogelijk."

Qwiek.melody in de belevingstuin

Met cliënten naar buiten

Een van de mooiste dingen is toch wel wanneer je met een bewoner naar buiten kan gaan. In de mooie aangelegde tuin van Peppelrode, gaan we regelmatig een blokje om met de bewoner(s). Door samen naar buiten te gaan, creëer je al een hele andere beleving. Geuren en kleuren van de bloemen en de frisse wind door de haren, maken een glimlach op het gezicht van onze bewoners al snel mogelijk. In de tuin staan meerdere attributen die meewerken aan het vergroten van de buitenbeleving. Vooral de Qwiek.melody valt goed in de smaak bij de bewoners. Wanneer je er langs loopt, begint er een herkenbaar liedje te spelen. Dat geeft een feest van herkenning.

Afleiding bij onbegrepen gedrag

De bewoner wordt daardoor direct geprikkeld en je ziet direct een leuke interactie, soms wordt een dansje gewaagd en de andere keer zingen we samen (luidkeels) mee. Dat is een situatie waarbij het onbegrepen gedrag even geen rol meer speelt en de bewoner wordt afgeleid. Een echt geluksmoment, zowel voor de bewoner als ook voor mij (de zorgverlener).

Tip van Helga: het effect van de Qwiek.up levert zoveel op

Binnen Vitalis Peppelrode werken wij binnen ook veel met de inzet van de Qwiek.up. Je bent hooguit 2 min extra tijd kwijt om de Qwiek.up te installeren en aan te zetten aanzetten, maar het effect hiervan je levert je zoveel op.
Dit verhaal maakt deel uit van de in de zorg met campagne van Qwiek.

Klik hier om alle verhalen te lezen