Qwiek.play

Qwiek. Hoe het allemaal begon

Op zaterdag 21 april 2018 is het alweer vijf jaar geleden dat Qwiek opgericht werd. Een bijzonder moment, waarbij we toch stil moeten staan, want in vijf jaar tijd kunnen er veel ontwikkelingen plaatsvinden.

Als we terug gaan kijken naar de start van Qwiek, dan zouden we eigenlijk al veel langer dan vijf jaar bestaan. 21 april 2013 is namelijk de dag dat Qwiek officieel als naam en bedrijf ingeschreven staat bij de KVK.

NOOS design

De directie van Qwiek, Paul Voncken (Algemeen directeur), Chris Rameckers (Commercieel directeur) en Tom Frissen (Technisch directeur) zijn al sinds hun middelbare schooltijd goede vrienden. Na hun opleiding “Industrial design” aan de TU Eindhoven, hebben ze eerst nog een Master gevolgd in hun eigen vakgebied. Paul volgde de Master “Innovation Design Engineering” in Londen. Tijdens een bezoekje dat Tom en Chris brachten aan Paul in Londen, werd het eerste idee voor een businessplan geboren. Nadat ze hun Master opleidingen succesvol hadden afgerond, werd dat idee dan ook doorgezet en daarmee werd het industriële ontwerpbureau: NOOS design, op 10-10-2011 geboren. Het kantoor werd gevestigd in Limburg, want er was nog weinig concurrentie in die regio op dat gebied.

NOOS design mocht diverse opdrachten doen voor onder andere Lego, Red-Bull en Dry Blood Spot Laboratories.

Eerste contact met de zorg

Waar twee van de drie directieleden geen affiniteit hadden met de zorg, was er voor Chris toch altijd wel een wens om iets met zorg te gaan doen. Via een project van ZUYD Hogeschool kwamen ze voor de eerste keer in aanraking met de zorg. Vanuit dat project zijn ze voor een Robotica project van Sevagram uitgenodigd, waarin de rol van de drie heren vooral gericht was op het proces en de vraag: ‘Hoe kan een zorgrobot in het zorgproces worden geïmplementeerd’.

Eenmaal in de zorg actief, schrokken ze van de situatie op dat moment in de ouderenzorg. Toentertijd werd nog gebruik gemaakt van de welbekende Zweedse band om onrust te onderdrukken en werd er nog maar gemiddeld vijf minuten per dag bewogen (inclusief de toiletgang). Dit motiveerde de drie heren om verder te gaan met het ontwikkelen van passende technologie voor de zorg.

MYA

Move Your Age (MYA, Uitspraak: mia), was het product dat in samenwerking met Raymond Clement en Michel Bleijlevens van Sevagram werd ontwikkeld om het probleem van te weinig bewegen in de zorghuizen, tegen te gaan. Een combinatie van laagdrempelige, slimme technologie om ouderen meer te laten bewegen in spelvorm.

De naam Qwiek

De combinatie van de opdrachten voor NOOS en de ouderenzorg was voor de zorg geen logische stap en voegde dan ook geen kracht toe aan het verhaal van NOOS design. Daarnaast kwam er ook veel interesse vanuit andere zorginstellingen voor een dergelijk systeem als de MYA. Vanaf dat moment werd dan ook de keuze gemaakt om een nieuw bedrijf op te richten, een bedrijf dat gespecialiseerd was in het ontwikkelen van innovaties in de zorg. MYA was helaas al een veelgebruikte naam en na lang brainstormen werd de naam Qwiek (uitspraak Kwiek) gekozen. De MYA veranderde daarmee in het eerste product van de Qwiek.serie: de Qwiek.play.

Een groot succes

Van meerdere kanten werd Qwiek benaderd met problemen en productideeën voor de zorg. Qwiek begon zich te profileren als een bedrijf dat producten voor de ouderenzorg ontwikkelt en produceert op basis van behoeften die direct van de markt afkomstig zijn.

De Qwiek.up is het grootste voorbeeld hierin en het resultaat van alle ervaringen die op dat moment in de ouderenzorg waren opgedaan. Een product ontstaan door het oplossen van een probleem, aangedragen door de zorg, waar het mes aan alle kanten snijdt (Cliënten, Personeel en familie), Simpel in gebruik is, het welzijn verbetert, en een beleving creëert. Een product waarvan nooit was gedacht, dat het zo’n impact achter zou laten in de zorgwereld.

De eerste medewerker

Na een periode veel steun te hebben gehad aan ZZP’ers en stagiaires, nam Qwiek in Juni 2016 de eerste medewerker aan. Als snel werd Mandy opgevolgd door Jos als medewerker sales en inmiddels werken we met een team van 19 personen. We zijn een jong en fris team, weten ieders kwaliteiten te benutten en hebben allen hetzelfde doel: een zorghuisbeleving creëren waar je naar uit mag kijken.

Een grote leerweg

We hebben al veel leerzame momenten gekend. Denk hierbij aan het saleskanaal, customer journey, service, maar ook het belang van communicatie. Tevens hebben we een professionaliseringsslag gemaakt in productie, waardoor we nu kwalitatief betere producten kunnen leveren, maar ook kunnen groeien zonder dat deze groei ons een liquide strop om hangt.

Het buitenland

In 2017 besloten we om ook de verkoop van de Qwiek.up in Duitsland en Oostenrijk te beginnen. Voor Duitsland hebben we specifiek gekozen omdat uit onderzoek en de praktijk bleek, dat ook daar dezelfde uitdagingen leven in de ouderenzorg als in Nederland. Voor Oostenrijk zijn we binnen ons netwerk de juiste personen tegengekomen die ook geloven in de Qwiek producten en de missie. Beide landen kijken naar Nederland als een vooruitstrevend land op het gebied van zorg, dat maakt het een ontzettend leuke markt om toe te treden.

Qwiek 5 jaar, toch wel een enorme mijlpaal

Hoewel de directie van Qwiek vooral hun blik heeft op de toekomst, is het niet niks wat ze als bedrijf hebben neergezet. De Qwiek.up systemen worden inmiddels door velen organisaties actief ingezet tijdens de zorgmomenten.

In essentie is het nog steeds hetzelfde product als het prototype waar het bij Sevagram Valkenheim allemaal mee begon, maar de Qwiek.up 5.0, welke deze maand in productie gaat, is zo doorontwikkeld dat het productietechnisch en kwalitatief naar een hoog niveau is getild. Het product is medisch aan de tand gevoeld en wordt inmiddels geproduceerd conform het ISO-13485 kwaliteitsmanagement systeem voor medische hulpmiddelen. Mede door alle input vanuit de zorg, die we gelukkig nog dagelijks mogen ontvangen, hebben we dit niveau weten te bereiken.