< terug naar het verhalen overzicht

Kwaliteit van leven bieden als mantelzorger.

In de zorg met. Dunja


In de blogs van ‘in de zorg met’ lees je de bijzondere verhalen die wij bij Qwiek dagelijks uit de zorg te horen krijgen. In ieder blog vertelt een zorgmedewerker een inspirerend verhaal over zijn of haar functie en hoe de inzet van de Qwiek producten daarbij kunnen ondersteunen.

In dit blog gaan we in de zorg met Dunja. Ze is mantelzorger van haar dochter Liv. Daar waar haar leven volledig in het teken stond van de zorg voor haar verstandelijk gehandicapte dochter, hebben ze nu een manier gevonden om zoveel mogelijk samen te genieten met het gezin.

 

Mantelzorgen, de wereld stond op zijn kop

Als ouder zijnde wil je je kind altijd een zo goed mogelijk kwalitatief leven en comfortabel bestaan geven. Wanneer je dan ook nog de rol van mantelzorger aan moet nemen voor je eigen dochter, dan ga je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je gezin overeind blijft staan.

Op het moment dat wij te horen kregen dat onze eerste dochter Liv een blijvende ernstige hersenbeschadiging had opgelopen, als gevolg van zuurstoftekort tijdens de bevalling, stond onze wereld echt op zijn kop. Een periode met veel verdriet, kwaadheid en vooral onzekerheid omdat je geen zicht en grip hebt op de toekomst.

24/7 zorgen brengt bijna een trauma

Je leven bestaat vooral uit het 24/7 zorgen voor je eigen kindje. Van letterlijk zorg verlenen tot een enorme berg aan regelwerk, omdat je leven ontzettend veel aanpassingen vereist. Daarnaast verlies je jezelf en ook elkaar. Zo kon ik het geluid van andere huilende kinderen in het openbaar niet meer verdragen, omdat Liv iedere dag uren achter elkaar bleef huilen. Het brengt bijna een trauma met zich mee.

"We zijn op zoek gegaan naar oplossingen die Liv helpen, maar ook ons ondersteunen en comfort geven."

De beste zorg met pgb'ers en dagbesteding

Toch blijf je positief, zeker als de jaren verstrijken. Liv heeft zich ontpopt tot een ontzettende knuffelbeer en krijgt de beste zorg die wij ons kunnen wensen. We zijn op zoek gegaan naar oplossingen die Liv helpen, maar ook ons ondersteunen en comfort geven. Zo maken we thuis gebruik van pgb’ers, organiseren we activiteiten voor Liv en gaat ze naar de dagbesteding op KDC ‘t Steyntje.

Genieten van buitenbeleving naar binnen halen

Bij het organiseren van activiteiten, moet je ook altijd rekening houden met de omstandigheden. Regent het? Dan kan Liv niet naar buiten. Daarnaast zijn er gewoonweg dingen die Liv nooit zou kunnen doen. Daarom ga je op zoek naar activiteiten die Liv thuis of bij de dagbesteding binnen kan doen. Een van de fijnste dingen is de buitenbeleving zoveel mogelijk naar binnen halen. Gelukkig hebben we nu een Qwiek.up ter beschikking. Wanneer andere kindjes naar buiten gaan, dan kan Liv binnen kijken naar de dieren die groot op de muur of het plafond geprojecteerd worden. Daar kan ze ontzettend van genieten, zeker wanneer we dit samen met het gezin doen.

Daarnaast is de Qwiek.up een echte aanvulling voor het zorgpersoneel. Het kan ze ontlasten tijdens de zorgmomenten en kan ook ingezet worden als een hele mooie aanvulling tijdens een snoezelactiviteit.

Tip van Dunja: met Qwiek.up de buitenbeleving in huis

Ik ben er echt van overtuigd dat iedere zorginstelling, zowel voor volwassenen als voor kinderen een Qwiek.up in huis moet hebben. Voor kinderen zoals Liv, en zo zijn er ook volwassenen, is het heel moeilijk om buiten de deur te komen. De Qwiek.up maakt het wél mogelijk om die beleving in huis te halen. Als tip wil ik jullie daarom meegeven om ook als mantelzorger of familielid het initiatief te nemen om de Qwiek.up aan te dragen bij de zorginstelling.

 
Dit verhaal maakt deel uit van de in de zorg met campagne van Qwiek.

 

 Klik hier om alle verhalen te lezen