< terug naar het verhalen overzicht

Maak elke dag bijzonder met cliëntgerichte zorg.

In de zorg met. Sylvia


In de blogs van ‘in de zorg met’ lees je de bijzondere verhalen die wij bij Qwiek dagelijks uit de zorg te horen krijgen. In ieder blog vertelt een zorgmedewerker een inspirerend verhaal over zijn of haar functie en hoe de inzet van de Qwiek producten daarbij kunnen ondersteunen.

In dit blog gaan we in de zorg met Sylvia. Sylvia werkt als coördinerend ondersteuner op een dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij het bieden van cliëntgerichte zorg ziet ze in de Qwiek.up een echt hulpmiddel.

Waardering uit werken met verstandelijk gehandicapten

In de zorg werken met verstandelijk gehandicapten is heel dankbaar werk dat ik met heel veel plezier doe. In mijn jarenlange ervaring heb ik met verschillende niveaus mogen werken, en het is nooit gaan vervelen. Je haalt zoveel waardering uit de kleinste dingen, bijvoorbeeld een glimlach of knuffel van de cliënt krijgen omdat jij iets voor hen heel waardevols hebt gedaan.

Mijn doel is om de cliënten een zo’n mooi mogelijke dag te bezorgen. Dit probeer ik echt te doen door elke dag weer de zorg te bieden die zij op dat moment nodig hebben. Elke dag is daardoor anders, elke dag is bijzonder.

"Je haalt zoveel waardering uit de kleinste dingen, bijvoorbeeld een glimlach of knuffel van de cliënt krijgen omdat jij iets voor hen heel waardevols hebt gedaan"

Bij onrust is cliëntgerichte zorg een uitdaging

Bij Zozijn bieden we cliëntgerichte zorg. Daarin denken we niet in problemen, maar alleen in oplossingen. Wij werken hier op het dagcentrum veel in groepsverband. Natuurlijk is iedere cliënt uniek en daarom ga je op zoek naar verschillende begeleidingsmethodieken in de zorg die voor iedereen passen.

Onrust overheerst wel vaker op de groep, op die momenten is het heel moeilijk om cliëntgerichte zorg te bieden. De Qwiek.up biedt voor ons daarin echt een uitkomst. Cliënten komen met de juiste beelden volledig tot rust en gaan over tot ontspanning.

Qwiek.up biedt ingang om zichzelf te uiten

Natuurlijk willen we ook gewoon gezelligheid in de avond, dan maken we een feestje ervan met André Rieu. Iedereen wordt daar heel vrolijk ervan, ze gaan dansen en ook cliënten die normaal weinig in beweging komen, gaan toch heen en weer wippen, in de handen klappen of hebben een brede lach op hun gezicht. Met de Qwiek.up krijgen cliënten een ingang om zichzelf te uiten.

Sylvia danst samen met een cliënt op André Rieu

Ook op de eigen kamer snoezelen

We zetten de Qwiek.up ook in om met de cliënten te snoezelen. We hebben binnen deze woonruimte een snoezelruimte, maar niet altijd de mogelijkheid om daar naartoe te gaan. Met de Qwiek.up kun je heel breed snoezelen. Je kunt de cliënt op de eigen kamer laten snoezelen en iedere keer weer een hele andere belevingswereld bieden.

Een opening bij cliënten met weinig emotie

Voor mij is de Qwiek.up echt een hulpmiddel om de zorg aan te passen op de cliëntgerichte vraag. Het mooiste vind ik dat de Qwiek.up een opening schept en een interactiemoment creëert, juist bij die cliënten die weinig emotie tonen en die je normaal moeilijk kunt bereiken.

Dit verhaal maakt deel uit van de in de zorg met campagne van Qwiek.

Klik hier om alle verhalen te lezen