Qwiek.melody, de interactieve muziekzuil voor meer beweging in de belevingstuin.

Qwiek.melody, de interactieve muziekzuil voor meer beweging in de belevingstuin.

De Qwiek.melody is speciaal ontwikkeld om cliënten op speelse wijze te stimuleren meer te bewegen. Zodra de Qwiek.melody beweging waarneemt, speelt deze muziek af. Zo transformeert u iedere buitenruimte van het verzorgingshuis direct tot een ware beweegtuin en belevingstuin.

De Qwiek.melody is een ideaal product om interventies door fysio-of ergotherapeuten te ondersteunen. Met keuze uit 60 liedjes én de optie om een eigen afspeellijst te maken, kunt u de inzet van de Qwiek.melody eenvoudig afstemmen op de interesses van uw bewoners.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Qwiek.melody

Ontworpen als activiteit voor ouderen met dementie

De Qwiek.melody is speciaal ontworpen voor ouderen met dementie. Deze interactieve muziekzuil is o.a. in te zetten
als buitenactiviteit en ondersteuning bij zorginterventies en muziektherapie. Ontdek hieronder alle voordelen:

 Kies voorkeursmuziek om beweging te stimuleren.

Door het gebruiken van voorkeursmuziek kunt u zorgen voor veiligheid en herkenbaarheid. Naast de standaard muziekkeuze met 60 verschillende liedjes, heeft u de mogelijkheid om een eigen afspeellijst af te spelen. Deze kunt u op de bijgeleverde muziekmodule (USB-stick) plaatsen. Op deze manier kunt u het gebruik van de Qwiek.melody eenvoudig afstemmen op de wensen en behoeften van uw bewoners.

 Eenvoudig af te stemmen op zorginterventies & muziektherapie.

Wilt u elke dag een ander muziekthema af laten spelen? Of heeft u op bepaalde momenten liever geen muziek? Via een overzichtelijke app kunt u de Qwiek.melody naar hartenlust personaliseren. De Qwiek.melody is op deze manier eenvoudig in te zetten bij de toepassing van muziektherapie en verschillende interventie behoeften van bijvoorbeeld fysiotherapeuten.

 Betekenisvolle prikkel voorkomt dwaalgedrag.

Ongeveer 7 van de 10 mensen met dementie gaat op enig moment dwalen; ze ijsberen of lopen doelloos door het verzorgingshuis of de buitenomgeving. Het aanbieden van een muzikale prikkel kan dwaalgedrag en desoriëntatie voorkomen.*

“Veel mensen (familie, personeel en bewoners) wandelen er dagelijks naar toe om even te luisteren maar zeker ook om "een dansje te wagen". Heel gezellig om te horen en te zien.”
- Gerrie Pielaat, Proteion

 Bewegingssensoren zorgen voor muziek.

De Qwiek.melody is uitgerust met slimme sensoren die ervoor zorgen dat alleen muziek wordt afgespeeld wanneer lichaamsbeweging wordt gesignaleerd. Daarnaast heeft u via uw smartphone, computer of iPad de volledige controle over het werkgebied van de sensoren.

 Blijven verrassen, zorgt voor beweging.

Muziek is een van de krachtigste prikkels die kan motiveren tot beweging. Door de Qwiek.melody zodanig te plaatsen dat men er écht iets voor moet doen en ieder dag een ander muziekje te laten afspelen. Zo blijft men nieuwsgierig, stimuleert het om te gaan lopen en te luisteren.

Bronnen

Buijssen, H. (1994). Dwaalgedrag bij dementerenden Veel voorkomende problemen in de zorg voor demente mensen (6). Tijdschrift voor Verzorgenden, (2), 57-59.

 Stimuleert sociale contacten.

Ook voor familie en mantelzorgers is het leuk om samen langs de Qwiek.melody te lopen en daarmee een extra interactiemoment te beleven of herinneringen op te halen. Daarnaast blijkt uit de praktijk, dat het contact tussen medebewoners op een positieve manier beïnvloed wordt, wanneer ze buiten bij de Qwiek.melody staan of zitten.

 Installatie op uw gewenste locatie.

In overleg met de technische dienst en zorgmanager wordt er gekeken naar de meest geschikte locatie in de buitenomgeving van uw verzorgingshuis. Vervolgens zorgen wij ervoor dat de Qwiek.melody vakkundig en veilig wordt geïnstalleerd.

Tover de buitenomgeving eenvoudig om tot een ware beweegtuin en belevingstuin

Een beweegtuin of belevingstuin is ideaal als dagbesteding voor ouderen met dementie. De beweegtuin voor ouderen is niet voor niets ook een erkende interventie. Vaak vergt het een grootschalige aanpak. De Qwiek.melody leent zich echter bij uitstek voor zowel kleinschalige- als grootschalige inrichting van de buitenomgeving. Lees meer

Qwiek.melody in de beweegtuin of belevingstuin

“De Qwiek.melody in onze belevingstuin valt goed in de smaak bij de bewoners. Soms wordt een dansje gewaagd en de andere keer zingen we samen (luidkeels) mee.”
- Helga Matthijssen, Vitalis


Muziek activeert ouderen met dementie

Belangrijke momenten in ons leven zijn vaak gekoppeld aan muziekherinneringen. Het is dan ook niet vreemd dat muziek één van de laatste dingen is, in het brein, dat vergeten wordt. Muziek is daarom bijna onmisbaar bij het creëren van een prettige sfeer binnen én buiten het verzorgingshuis. Daarnaast wordt het veelal ingezet ter ontspanning, afleiding of juist als activering bij bewoners.
 

 

 

Stimuleert meer beweging en beleving

Voorkomt dwaalgedrag en desoriëntatie

Muzikale ontmoetingsplek in de buitenomgeving

Wat zeggen experts.

De toepassing van muziek bij zowel de Qwiek.snooze als de Qwiek.melody is ontworpen om een extra prikkel af te geven. Prof. Dr. Erik Scherder vertelt waarom dit belangrijk is:

“Muziek is een geweldige prikkel voor de hersenen. Het heeft  een positief effect op het gedrag en kan taalstoornissen verminderen.
Mensen met dementie leven vaak op als ze muziek horen die ze van vroeger kennen. Dit laat zien hoe je met eenvoudige middelen kunt bijdragen aan meer welbevinden en meer kwaliteit van leven voor degene met dementie.
Het zingen van een liedje tijdens het wassen, zachte muziek bij het opstaan, een dansje in de kamer, even naar buiten. En als praten niet meer kan, is contact nog mogelijk via de muziek en het bewegen.”

ErikScherder

"Muziek is cultuur- en leeftijd overschrijdend, muziek verbindt en emotioneert en is daarmee zeer geschikt voor de toepassing van belevingsgerichte zorg."

 – Prof. Dr. Erik Scherder

 

Vraag direct een offerte aan en tover jullie buitenomgeving om tot een ware beweeg- en belevingstuin!
Qwiek.melody in de beweegtuin en beleeftuin