Het muziekkussen om te ontspannen op bed.

Wie kent dat gevoel niet? Rustig wakker worden door nog even op de snooze knop te drukken, wanneer de wekker afgaat? Vaak hebben we veel meer moeite met het rustig inslapen. Zeker in de zorghuizen, waar onrust in de nacht steeds meer toeneemt, is een ‘snooze knop’ vóór het slapengaan een gewenste oplossing. Zorgverleners krijgen dagelijks te maken met slaapproblemen bij cliënten. Uit onderzoek naar de leefsituatie van bewoners in verpleeg- en verzorgingshuizen blijkt dat 22% vaak en 24% weleens last heeft van slaapproblemen. Opgeteld maakt dat 46%, dit komt neer op 53000 bewoners (sociaal cultureel planbureau 2017).

Die 53.000 bewoners willen wij bij Qwiek graag helpen aan een betere nachtrust. Experts zijn het ermee eens dat muziek een van de krachtigste prikkels is voor het brein die mensen ondersteuning kan bieden bij slaapproblemen. Het luisteren naar de juiste muziek kan ervoor zorgen dat mensen rustig in slaap vallen en de kwaliteit van hun slaap bevordert.

Daarom zijn wij aan de slag gegaan, in samenwerking met muziektherapeuten en experts, om de verbinding te maken tussen muziek en slaap en dit te verpakken in onze nieuwste zorginnovatie, de Qwiek.snooze.

Qwiek.snooze muziekkussen

De Qwiek.snooze

De Qwiek.snooze is het muziekkussen dat de verbinding maakt tussen muziek en slaap en daarmee ondersteuning biedt bij slaapproblemen.

Hoe werkt het? Wanneer je in bed gaat liggen, word je meegenomen in een persoonlijke muziekbeleving. Deze muziekbeleving wordt zo samengesteld dat je op een ontspannen manier in slaap valt en de kwaliteit van slaap verbetert.

De Qwiek.snooze kan door zorgverleners tweeledig worden ingezet. Enerzijds is het een hulpmiddel voor therapeutische interventies, bijvoorbeeld voor de door Vilans erkende Muziekkusseninterventie. Anderzijds kan de Qwiek.snooze ingezet worden als welzijnsproduct dat cliënten helpt om ontspannen in slaap te vallen of tot rust te komen op bed.

Eenvoudig. in het gebruik

De Qwiek.snooze wordt onder het eigen hoofdkussen geplaatst, hierdoor kan hij in ieder bed worden ingezet. Met enkel drie knoppen en kant-en- klare of gepersonaliseerde muziekmodules is de Qwiek.snooze eenvoudig in het gebruik.

Muziekmodules.

Niets is zo persoonlijk als een muzieksmaak. De muziekmodules voor de Qwiek.snooze komen in diverse muziek categorieën en zijn eenvoudig te plaatsen en te verwisselen.
In samenwerking met een muziektherapeut of andere professional is het uiteraard ook mogelijk om een gepersonaliseerde muziekmodule te maken voor de Qwiek.snooze.

Daarnaast is het mogelijk om samen met familieleden in een handomdraai muziekbestanden of luisterboeken op een lege USB-stick te plaatsen om de ervaring volledig zelf te bepalen.

Interventie op maat.

In slaap vallen is geen standaard proces dat voor iedereen hetzelfde is. De Qwiek.snooze biedt ondersteuning bij het in slaap vallen. 

De Qwiek.snooze geeft door middel van de ingebouwde sensoren inzicht in slaapgegevens en onrustige periodes tijdens de nacht met als doel de kwaliteit van de slaap te verbeteren en het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen terug te dringen.

Onderzoek.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het luisteren naar muziek met behulp van een muziekkussen heel goed werkt bij nachtelijke onrust. Desgewenst kan de Qwiek.snooze ondersteuning bieden bij het tijdelijk monitoren van interventies of worden gebruikt voor andere onderzoeksdoeleinden. Denk hierbij aan 0-metingen voorafgaand aan verandering in de medicatie of het bijhouden van de effecten op de nachtrust na een aanpassing in het zorgplan. Wij vertellen u graag over de mogelijkheden.

Thilly Coppelmans onderzoek
Vilans muziekkusseninterventie

Erkende muziekkusseninterventie.

De Qwiek.snooze is ontwikkeld in samenwerking met muziektherapeuten. Het is een ideaal product voor de toepassing van de erkende ‘muziekkusseninterventie’ voor ouderen met dementie. Een interventie die wordt toegepast door speciaal daarvoor getrainde muziektherapeuten en door middel van gepersonaliseerde muziekmodules ondersteuning kan bieden voor nachtelijke onrust bij mensen met dementie. Meer over de door Vilans erkende muziekkussen interventie kunt u hier lezen:

Klik hier en lees meer over de muziekkussen interventie.

Experts.

‘Muziek raakt iets aan, waar een ziekte als dementie geen vat op heeft’ – Prof. Dr. Erik Scherder

De toepassing van muziek bij zowel de Qwiek.snooze als de Qwiek.melody is ontworpen om een extra prikkel af te geven. Prof. Dr. Erik Scherder vertelt waarom dit belangrijk is:

“Muziek is een geweldige prikkel voor de hersenen. Het heeft  een positief effect op het gedrag en kan taalstoornissen verminderen.
Mensen met dementie leven vaak op als ze muziek horen die ze van vroeger kennen. Dit laat zien hoe je met eenvoudige middelen kunt bijdragen aan meer welbevinden en meer kwaliteit van leven voor degene met dementie.
Het zingen van een liedje tijdens het wassen, zachte muziek bij het opstaan, een dansje in de kamer, even naar buiten. En als praten niet meer kan, is contact nog mogelijk via de muziek en het bewegen.”

– Prof. Dr. Erik Scherder

Bronnen:
Prof. Dr. Erik Scherder
Vink, A., Erkelens, H. & Meinardi, L. (2016) Muziek en bewegen bij dementie. Springer Media B.V. DOI

Erik Scherder