Jonas Hyder

Meet the Qwiek.team – Jonas Hyder

Maak kennis met Jonas Hyder.
Jonas is de productspecialist van Qwiek in Duitsland. In zijn vrije tijd is hij veel bezig met sport en politiek en rookt hij graag een sigaartje of een pijp.

Jonas Hyder

Wat is je functie bij Qwiek?

Ik ben de productspecialist van de Qwiek.up voor de Duitse markt. Regelmatig ben ik onderweg om demonstraties te geven. Omdat ik nog de enige persoon ben die actief op de Duitse markt aan de slag gaat voor Qwiek, mag ik ook veel andere zaken regelen. Vaak ga ik de weg op om met de klant mee te denken in oplossingen voor de inzet van de Qwiek.up. Daarnaast heb ik regelmatig contact met alle verschillende afdelingen in Nederland om de zaken op orde te krijgen. Je merkt echt heel goed dat iedere markt anders is en zeker de Duitse markt geeft tegenover de Nederlandse veel verschillen. Dat begint dan vaak al bij de taal.

Hoe ben je voor het eerst met Qwiek in contact gekomen?

In de zomer van 2016 ben ik begonnen met afstuderen voor mijn studie International Business and Management Studies en zocht ik een mooie stageplek. Uiteindelijk ben ik via via terecht gekomen bij Qwiek. Ik heb toen onderzoek mogen doen naar de potentie van de Qwiek.up op de Duitse markt. Eigenlijk wilde ik niets in de verkoop van zorgproducten gaan doen, maar toen ik eenmaal door deze stage doorhad, wat het product voor een meerwaarde kon zijn, ben ik na mijn afstuderen als productspecialist in Duitsland aan de slag gegaan.

Hoe zijn de eerste reacties van de Qwiek.up op de Duitse markt?

In het begin was het even zoeken naar de juiste aanpak en hebben we ons de eerste 2 maanden het meest gericht op het verkennen van de Duitse markt. We zijn in de vakantieperiode van start gegaan, waardoor de tijd voor een demonstratie van de Qwiek.up erg schaars was. Er zijn momenten geweest dat ik bij de pakken neer wilde gaan zitten. Uiteindelijk nemen de Duitsers, in uitzondering tot het voetbal, wel een voorbeeld aan Nederland als het de zorg betreft. Toen ik uiteindelijk de mogelijkheid kreeg om een demonstratie te geven aan de verpleegkundigen, waren zij zeer onder de indruk. Nu enkele maanden verder, waarbij we op een aantal congressen hebben bezocht en in enkele vakbladen hebben gestaan, begint het nu zijn vruchten af te werpen.

Waarom ben je zorggerelateerd gaan werken?

Doordat het thema zorg een groot onderdeel was geworden van mijn afstuderen, wat tot dan toe volledig nieuw was voor mij, ben ik er bewust van geworden dat het een markt is die heel goed aansluit bij hoe ik ben als persoon. Toen ik na mijn proefschrift werd gevraagd om mijn werk voor Qwiek door te zetten, hoefde ik niet lang te twijfelen. Elke dag ontmoet ik mensen die dankbaar zijn voor hetgeen dat we doen en die ons aanmoedigen om door te gaan.

Wat is het mooiste dat je bij Qwiek hebt meegemaakt?
Dat zijn voor mij toch echt de reacties van de bewoners en zorgverleners zijn. Tijdens de demonstratie van de Qwiek.up zijn de zorgverleners vaak zo enthousiast over wat de Qwiek.up teweeg kan brengen en de reacties van de bewoners versterken dat op zo’n moment alleen maar. Ik probeer er altijd bij te zijn wanneer de Qwiek.up uitgeprobeerd wordt bij de bewoners en dat brengt iedere keer weer bijzondere momenten met zich mee. Wanneer de Qwiek.up langere tijd wordt ingezet, krijg je de mooiste verhalen te horen van de zorgverleners. Bijvoorbeeld een persoon met dementie die na jaren weer begint te praten of zijn ogen opent en de beelden aandachtig bekijkt. Dat ontroert mij steeds weer.

Waar zie je Qwiek over 10 jaar?

Qwiek over 10 jaar heeft een vooraanstaande positie in de Duitse markt. Er is dan een groot aanbod van Qwiek producten die van meerwaarde zijn voor de Duitse zorgmarkt (en natuurlijk ook voor de Nederlandse). Ik hoop dat we dan door heel Duitsland verspreid zitten en onze stempel op de zorgmarkt achter hebben gelaten. “Fysieke en mentale beperkingen stoppen niet bij de grens”, zei een van mijn collega’s ooit. Daarom hoop ik dat we op termijn een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van deze problemen in heel Europa. Qwiek is dan niet langer meer het bedrijf van de Qwiek.up, maar een bedrijf dat op elk gebied zorgondersteunende producten levert.