Steven de Kruijff

Meet the Qwiek.team – Steven de Kruijff

Maak kennis met Steven de Kruijff.
Steven is de Oostenrijkse vertegenwoordiger van Qwiek en woont samen met zijn vrouw in het mooie Oostenrijk. Zijn hobby’s zijn reizen, lezen van boeken, kijken van films en sinds 2017 loopt hij in een zeer stevige pas door Wenen heen.

Steven de Kruijff

Wat is je functie bij Qwiek?

Mijn officiële functie bij Qwiek is Austrian Representative, eigenlijk houdt dit in dat ik de vertegenwoordiger ben van de Qwiek.up in de Oostenrijkse markt. Daar werk ik met nog een aantal productspecialisten samen om de Qwiek.up te vermarkten door heel Oostenrijk.

Hoe is je relatie met Qwiek ontstaan?

Het ontstaan van mijn relatie met Qwiek was een hele interessante weg. Ik ben in 2010 met vroegpensioen gegaan en mijn vrouw is nog volop met haar carrière bezig. Na het restaureren van ons weekend huis, alle boeken gelezen te hebben en alle films gekeken te hebben, begon ik mij toch een beetje te vervelen. Iedereen die ik ken in Wenen werkt namelijk van maandag tot en met vrijdag en dan is het overdag toch alleen de toeristen waarmee men dan omgaat. Daarom besloot ik les te gaan geven op de Universiteit van Wenen in Engels en Marketing, hoewel dat maar een paar dagen zijn per semester.

Toen ik weer eens op bezoek was in Nederland, heb ik contact gehad met een vroegere klant van mij die in Maastricht bij Vodafone werkte. Ik vroeg hem of hij wellicht iets wist dat ik vanuit Oostenrijk kon doen. Hij kwam met het idee om eens contact op te nemen met de drie jongens van Qwiek. Zo gezegd zo gedaan en toen Paul mij uiteindelijk vroeg “Wat is je motivatie om met Qwiek aan de slag te gaan in Oostenrijk?”, was mijn eerste reactie: “ misschien heb ik het over een paar jaar zelf nodig”. Ik was op zoek naar ‘social entrepreneurship’ en wilde perse niet terug naar de harde commerciële wereld zoals de telecom industrie waarin ik vroeger werkzaam was. Qwiek past daar ontzettend goed bij. Zo zijn we uiteindelijk tot elkaar gekomen en ben ik vanuit Wenen van start gegaan.

Wat is het mooiste dat je tot nu toe hebt meegemaakt sinds je in Oostenrijk gestart bent?

Het mooiste dat ik heb meegemaakt zijn toch wel de eerste ervaringen met de inzet van de Qwiek.up bij de bewoners (mensen met dementie). Dit waren hele emotionele ervaringen. Niet alleen de reacties van de bewoners, maar vooral ook de reacties van het verplegend personeel waren heel bijzonder. Ik kan me nog goed herinneren dat ik op bezoek was in een Hospice. Daar was broeder Thomos aan het werk en hij zei: “ik heb eindelijk een tool gevonden waarmee ik een stukje levensvreugde en kwaliteit kan bieden aan onze terminale cliënten. Door een buitenomgeving naar binnen te halen, een wandeling in het bos, de geluiden erbij. De zeegezichten en berggezichten die ze fysiek in het echt niet meer kunnen beleven. Het biedt de mensen in hun laatste levensfase toch nog een beetje levensvreugde en plezier.” Dat soort reacties maken ontzettend veel indruk op mij.

Wat is je grootste succes tot nu toe in Oostenrijk?

Het grootste succes is niet zo zeer in de verkoop, maar de interesse vanuit de publieke omgeving in Oostenrijk. We hadden spontaan al een aantal aanvragen gekregen van magazines, kranten en andere bladen voor een publicatie, maar de meest bijzondere aanvraag kregen we vanuit de ORF. De ORF is vergelijkend met NPO in Nederland. Dit is een publieke omroep die een documentaire wilde maken over mensen met dementie en zij wilden heel graag weten wat zo’n product als de Qwiek.up kan bijdragen aan de kwaliteit van leven van deze doelgroep.

Voor de opnames van de uitzending is een gedeelte van het marketing -en salesteam naar Oostenrijk gekomen en dat was het ook zeker waard. Er ontstonden daar hele mooie situaties, waaronder een hele mooie en spontane waarbij de geluidsman op een gegeven moment met tranen in zijn ogen stond te kijken naar wat de Qwiek.up teweeg bracht bij een boer die drie jaar lang niet had gesproken en ineens een dialoog begon met zijn verpleegster.

Wat wens je Qwiek nog toe?

Ik wens Qwiek heel veel succes op het innovatieve gebied waar ze mee begonnen zijn. Ik hoop dat er nog meer producten komen zoals die Qwiek.up die daadwerkelijk iets doen en iets losmaken bij zowel de mensen met dementie, het verplegend personeel en de publieke opinie. Ik hoop dat het ‘social entrepreneurship’ de leidende draad blijft. Het spreekt mij persoonlijk aan, maar vooral ook de doelgroep die zich in de sociale omgeving beweegt. Ik ben vereerd dat ze mij de kans hebben geboden om in deze omgeving te kunnen bijdragen aan het welzijn van de oudere mens. Dat is de voornaamste reden waarom ik iedere dag weer met veel plezier met de Qwiek.up op pad ga. De interactie met het team in Nederland is heel hartelijk, niets is te veel of moeilijk en dat geeft een goed gevoel om erbij te horen en blijven. Ik hoop dat Qwiek dit menselijke aspect zal behouden.