Thomas van der Ham

Meet the Qwiek.team – Thomas van der Ham

Maak kennis met Thomas van der Ham.
Thomas heeft samen met zijn vriendin, 2 zonen. Zijn grootste hobby en passie is zeilen. Thomas is productspecialist bij Qwiek.

Thomas van der Ham

Wat is je functie bij Qwiek?

Mijn functie bij Qwiek is productspecialist voor de regio Midden en Noord Holland.

Waarom ben je in de zorg gaan werken?

Mijn ouders werken beide in de zorg, ik ben dus met die achtergrond opgegroeid. Ik was eerst fysiotherapeut en vind het leuk om iets te kunnen betekenen voor iemand. Dat was eerst direct en primair door iemand te behandelen. Nu kan ik met technologie randvoorwaarden creëren waarmee je iets primairs in iemands leven kunt veranderen. 

Wat is je mooiste herinnering bij Qwiek?

Ik heb veel mooie herinneringen, een van de persoonlijkste was dat ik vorig jaar met de drie directeuren op zeil- en visuitje ben geweest met mijn eigen boot. De mannen hadden nog nooit gezeild, het was leuk om een stel Limburgers een aantal nautische dingen te leren.

Elke keer dat iemand weer contact maakt door beelden of rust vindt en je een pure emotie ziet door iets wat ze rust geeft of juist stimuleert. De reactie van de cliënt en medewerkers is vaak erg roerend. Dit gebeurd me wekelijks en raakt me elke keer.

Laatst was ik bij een mevrouw die heel onrustig was en last had van loopdrang. Ze liep de hele tijd door de ruimte, ze plukte en hing constant aan de zorg en eiste veel aandacht op van alle andere personen in de omgeving. Ik heb haar vervolgens in een hoekje van de huiskamer geplaatst en de Qwiek.up aangezet. In eerste instantie vond ze de bloemetjes en de bijtjes maar helemaal niets, totdat ik een persoonlijke belevingsmodule liet zien met oude foto’s van mijn eigen oma. De mevrouw was uiteindelijk helemaal geland en vond haar rust in het kijken naar de oude beelden. Ze keek me aan met 2 rustige stralende ogen en zei vanuit haar tenen: bedankt.

Wat is je grootste uitdaging binnen Qwiek?

Buiten zorgen dat ik Qwiek.ups verkoop en hierdoor beschikbaar maak voor mensen in de zorg, wil ik ook dat deze Qwiek.ups een verschil maken in de zorghuizen voor zowel cliënten als bewoners. Dit betekent dat zorg soms anders of meer alert moet zijn op het welzijn en de Qwiek.up goed leren in te zetten op de juiste manier en het juiste moment. Met mijn zorgachtergrond probeer ik collega’s en zorgmedewerkers te inspireren om de kwaliteit van leven in de zorghuizen te vergroten.

Waar staat Qwiek volgens jou over 10 jaar?

Qwiek zit momenteel echt in een overgangsfase nu ze de 5 jaar hebben bereikt. We kunnen nu echt het verschil gaan maken met een bedrijf dat niet alleen eendagsvliegen ontwikkeld, maar een hele lijn aan goede producten en ideeën aan kan bieden. Het ligt niet aan de visie en de investering van de directie en team, want er wordt goed naar de toekomst gekeken. Uiteraard hoop ik dat ik daar mijn steentje aan bij kan dragen. Met de Qwiek.up zitten we echt aan de top en hopelijk kunnen we die stijging voortzetten en producten ontwikkelen die voldoen aan een behoefte van cliënten en medewerkers in de zorg.