Tom Frissen

Meet the Qwiek.team – Tom Frissen

Maak kennis met Tom Frissen. Tom is één van de oprichters van Qwiek, technisch directeur en inmiddels papa sinds 28 april 2017. In zijn vrije tijd houdt hij zich met heel wat dingen bezig; carnaval, fitness, vissen, aan auto’s sleutelen en motorrijden.

Tom Frissen
Wat is je functie bij Qwiek?

Mijn functie is technisch directeur. Als technisch directeur ben ik voornamelijk bezig om samen met het ontwikkelteam nieuwe innovaties uit te werken en huidige producten door te ontwikkelen.

Als een van de oprichters van Qwiek heb je je dus uiteindelijk ontwikkeld tot technisch directeur. Waarom heb je daarvoor gekozen?

De rol als technisch directeur is eigenlijk heel natuurlijk verlopen, ik was altijd degene die de meeste affiniteit met elektronica en software had. Veel zaken in de uitwerkingen kwamen daarom ook op mij neer. Het blijft leuk om continu met nieuwe innovaties en techniek bezig te zijn om een zo goed mogelijke oplossing te vinden. Bij elke innovatie komen weer nieuwe dingen kijken, waardoor je altijd blijft vernieuwen en het werk leuk en uitdagend blijft.

Hoe is je passie voor technologie ontstaan?

Als jongetje speelde ik al met LEGO Technic, toen kwam de computer opzetten, ik was van de generatie die de eerste computer nog mee heeft gemaakt. Daar ben ik mee opgegroeid, heb ik me eigen gemaakt en daar is een interesse ontstaan. Het maken van dingen en het creatief bezig zijn, lag me altijd al en vandaar ook dat ik voor een studie als industrieel ontwerper heb gekozen. Binnen de studie heb ik mezelf ontwikkeld naar iemand die meer op interactie ontwerpen en techniek de nadruk legt.

De koppeling tussen zorg en technologie is geen richting waar je meteen aan denkt als je industrieel ontwerper wordt, hoe heb je je daarin vermengd?

De koppeling met zorg is ontstaan doordat we met z’n drieën een industrieel ontwerpbureau gestart waren en er vraag vanuit de zorg kwam. Kunnen wij iets maken om mensen meer te laten bewegen? En hoe kunnen we mensen die de hele dag in bed liggen prikkelen? Met deze vragen zijn we aan de slag gegaan, maar kwamen er al vrij snel achter dat onze oplossingen toch vrij technisch waren. Onze producten moesten afgestemd zijn op het zorgproces en afgestemd op zowel de cliënten als de zorgverleners. Door dus onze kennis van gebruikersgericht productontwerp toe te passen, hebben we producten kunnen ontwikkelen die een grote meerwaarde creëren, daar doe je het dan toch uiteindelijk allemaal voor.

5 jaar Qwiek, een mooie mijlpaal voor jullie als directie. Wat staat jou daar van bij?

Mij staat vooral bij hoe we het met zijn drieën hebben opgebouwd, dat we een bedrijf zijn gestart, een financiering hebben gekregen met een externe aandeelhouder en dat we zo goed hebben kunnen groeien dat we inmiddels alle aandelen weer terug hebben kunnen kopen. We hebben ontzettend veel steun gehad aan elkaar en we hebben het dan ook met zijn drieën gebracht tot een punt waar we trots op kunnen zijn.

Toen jullie begonnen met ondernemen, kwamen jullie net van school af. Wat heeft Qwiek persoonlijk voor jou betekend?

Qwiek is voor mij persoonlijk een hele groeicurve geweest, ik had nooit als doel een eigen bedrijf te beginnen. Door een sprong in het diepe te nemen zie je dat je gedwongen wordt om verschillende taken uit te voeren, mensen aan te sturen, een bedrijf op te zetten en daar komen heel andere dingen bij kijken dan tijdens je opleiding überhaupt aan bod zijn gekomen. Dat zorgt ervoor dat je op heel veel meer vlakken kennis op doet, waar je als een ‘normale’ werknemer niet aan toe komt.

Waar zie je Qwiek over 10 jaar staan?

Ik hoop dat Qwiek een internationaal bedrijf is met meerdere succesvolle producten. Producten die uniek zijn in hun soort en speciaal in de markt zijn gezet om onze visie van een nieuwe manier van vitaal oud worden en welzijn in de zorg te bevorderen. Als we verschillende vestigingen hebben in het buitenland met ieder zijn eigen mensen kunnen we echt een verschil gaan maken.