< terug naar het verhalen overzicht

Zorg aanpassen op persoonlijke belevingswereld.

In de zorg met. Anita


In de blogs van ‘in de zorg met’ lees je de bijzondere verhalen die wij bij Qwiek dagelijks uit de zorg te horen krijgen. In ieder blog vertelt een zorgmedewerker een inspirerend verhaal over zijn of haar functie en hoe de inzet van de Qwiek producten daarbij kunnen ondersteunen.

In dit blog gaan we in de zorg met Anita. Anita zorgt al 18 jaar met veel plezier voor mensen met een verstandelijke beperking. Momenteel werkt ze als coördinerend ondersteuner op een dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking.

Begeleidingingsstijlen bij een verstandelijke beperking

De zorg betekent voor mij echt zorgen voor mensen die mijn zorg nodig hebben. 18 jaar geleden kwam ik voor de eerste keer in aanraking met de verstandelijk gehandicaptenzorg, waar ik voor het eerst merkte dat ik echt kon zorgen. Met behulp van verschillende begeleidingsstijlen zorgen we iedere dag weer voor mensen die echt een hulpvraag hebben en het is zo mooi dat ik die hulp kan bieden.

Inspelen op de gemoedstoestand

Een werkdag ziet er voor mij iedere dag weer anders uit. Wanneer je in de ochtend een cliënt wakker gaat maken, dan moet je echt kijken hoe zijn gemoedstoestand is deze dag. De ene keer gaat het met veel gemopper, de andere keer met enorm veel plezier. Daar moet je dan echt op inspelen. Op zo’n moment kijk je naar wat iemand nodig heeft, je zorgt ervoor dat je de zorg aanpast op de persoonlijke belevingswereld.

Persoonlijke aandacht voor de cliënt bij tijdsdruk

Binnen Zozijn richten wij alle aandacht op de cliënt. Wij zijn daardoor niet bezig met tijdsdruk in ons werk, die tijdsdruk is er namelijk altijd. Wij moeten er vooral voor zorgen dat we de tijd die wij hebben en krijgen zo goed mogelijk indelen ten behoeve van de cliënt.

Natuurlijk wil je altijd meer tijd geven aan de cliënt, langer bij een cliënt blijven zitten, omdat je weet dat dat geruststelt, maar helaas gaat dat met een grote groep cliënten die allemaal evenveel aandacht vragen niet altijd even gemakkelijk. In dit soort momenten kiezen wij ervoor om de Qwiek.up aan te zetten, de cliënten zitten dan gerust te kijken naar de beelden.

"Wij moeten er vooral voor zorgen dat we de tijd die wij hebben en krijgen zo goed mogelijk indelen ten behoeve van de cliënt."

Dit verhaal maakt deel uit van de in de zorg met campagne van Qwiek.

Klik hier om alle verhalen te lezen